View Single Post
Staro 12.11.2020., 15:04   #232
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
Obzirom da se fleša iz BIOSa, official je tj ASRockov. Moddani BIOSi uglavnom trebaju Flashrom ili AFUDOS.

Da. Vrlo bitan detalj. Ako AMD zaključa podršku za 300 čipsete kroz PSP, možemo se fotografirat.
Ovako ima šanse još da OEMovi izdaju svoje. Ako se zaključa, onda samo ovisimo na zadnjoj "otključanoj" AGESAi i nekom modderu koji NIJE primio MDP sreCtva za svoj R&D te da onako usput se ne zamara sa moddanjem BIOSa, pa da to odradi.

Najbolja šansa je kad izađu BIOSi za X470 ploče. Tu bi se trebalo "najlakše" portati. Ali do kad to bude, mogo bi se i sam AMD uključiti u Intel mod. Sad kad imaju para i kad su No.1, sad lako zaljepe šamar svojim korisnicima.

S jedne strane, možda i bolje da ne daju BIOSe za 300 ploče. Ušparat će se još više love jer se neće kupovat ništa do DDR5 platforme
Ma ne vjerujem da će to napraviti. Nisu (još) postali toliki šupci kao intel i nvidia. U nekoj daljnoj budućnosti - možda, jer novac kvari, no trenutno bi to mislim bio preveliki zaokret da preko noći postanu toliko anti-consumer. Trenutno su u fazi nabijanja cijena

Mislim da će biosi doći nedugo nakon 400 biosa kao i što sam kažeš (nekim "portanjem"). Tu se radi jednostavno o tome da AKO netko bude imao problema (štajaznam da ne boosta koliko treba na šit pločama, eventualni BSOD itd.), reći će - ko vas jebe, odnosno neće reći ništa jer "službenog" suporta "nema". Tako da ne vjerujem da će ići trošiti vrijeme na to da nekog namjerno sjebu jer se snašao sa 300 čipsetom.

Što se tiče gašenja pci-e 4.0 jest malo šupački, jer baš je na mojoj mbo OC3D testirao da ssd gen 4 radi najnormalnije, no nadam se da iza toga ipak stoji neki objektivan tehnički razlog, tipa da se pci-e zapali na nekim šit pločama sa ssd gen4 ili nešto tako. Jer nije baš isto ssd gen4 vs prijašnji, naspram ryzen 5000 vs prijašnji, jer broj pinova je isti, potrošnja nije veća, kao niti zagrijavanje naspram ryzena 3000...

S ekonomske strane tada bi im to sa negašenjem pci-e 4.0 možda malo i ugrožavalo prodaju 500 čipseta, danas je pak drukčija situacija, tko uzima novo 99% uzima X570 ili B550, tako da nije da ih ugrožava neka manja ekipa sa 300 pločama koja bi upgrejdala na ryzene 5000...

No kažem, bit će to sigurno OK i radit će normalno.
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote