Citiraj:
Autor darkijas
Ono, jedna gtx 680 iz 2012 očita lekciju skoro svim grafama do 1000kn danas sto se mogu kupiti
|
Pazi ta GTX 680 je još bila kao neki high end, al uzmi jednu gtx 660 2gb i HD 7850 2gb - midrange iz 2012 godine, te koliko su ove entry brže što se sada prodaju - šrotovi RX 560, gtx 1050Ti, gtx 1650 - pa to nije jače ni tih 30% što sam ranije spomenio. Ej, a prošlo 8 godina (OSAM!!!).
A šrotove tipa RX 550 i gtx 1030 neću ni komentirati. Tek ove gtx 1650 super, te polaris 10-tke su kakav takav odmak (ali i dalje slabo na taj dugački period, pogotovo s obzirom na napredak visokog segmenta).
Citiraj:
Autor Bub0
Ljudi se žale na cijene, evo opet ću napomenuti jedna 3070 trenutno u linksu dođe 4900 kn, što je za grafičku tog kalibra po meni sasvim korektna cijena, pošto je friško izašli komad hardvera.
|
Je, stvarno je korektna cijena, te je za današnje pojmove isplativa. Al mi pričamo o midrangeu i grafi od 4900kn u istoj rečenici!!! Ej, pa čitava konfiguracija od 5k je midrange (barem nekad bila)
Citiraj:
Autor Mommistake
Sve je uži izbor igara koje se mogu igrati s grafom od 1500-2500kn u nekim normalnim detaljima.
...
Tako da, novo, od 1500-2500kn, slažem se, ima izbora, no ako pogledaš u zadnjih 10 godina, taj izbor je s izlaskom nove serije grafičkih kartica sve manji i bojim se da će s godinama te grafičke služiti samo za rad i sliku (ala GT710 ili GTX 1030).
Isto tako, digao se prosjek cijena bez obzira o kojim grafame se priča.
MID range grafa od 1500kn je sada 3500-4000kn.
I npr. dosta ljudi me kontaktira da im složim neku konfu. Sve je teže za isti budžet nešto složiti. Taj budžet ili raste ili padaju performanse, nema druge.
Pričamo o novim grafama.
|
Potpis. Točno to. Danas kad me neko od susjeda, prijatelja, poznanika pita šta bi mogao kupiti svom djetetu, ljudi ne mogu vjerovati da se ne može složiti neki OK gaming pc za štajaznam 3500-4500kn. Baš zato što su entry gpu teško smeće. Kad im kažeš da ljudi samo grafičku plate 3000-5000kn i da je to grafička srednjeg segmeta gledaju te kao vanzemaljca. Al takva su vremena došla. I šta? Ide novo, ide se na rate, mogu uzeti neku RX 560 sa 2gb, mali će skinuti najzahtjevniju igru u svemiru, štajaznam wačdogs, rdr2, fc5 i šta? Vrtit će se ko kurac. To je realnost i svakodnevica. Lako je nama "entuzijastima" što imamo svoja primanja. Ja iz principa neću dati 3k i preko za gpu. Rađe ću upucat 10k u nvidijine dionice, nego neku gpu što mi ne treba i kojoj će se cijena prepolovit.
Citiraj:
Autor JC Denton
Neću gledat u džep svakome, nek' čovjek troši koliko hoće. No nemojmo se lagat da je 4-5000kn povoljno za mid range grafu.
|
Ma svima je nama jasno da je 3000-5000kn gpu postala mid range, a da s gpu od 200 eura možeš skoro obrisat guzicu, al da je normalno - nije
Citiraj:
Autor Franf
A normalno da je u mid segmentu manji tehnološki pomak nego u high endu. Pa ne očekuje valjda netko da će se dozvoliti da 3060 ili 3050 bude brža od 2080ti i to za 1500kn...
|
E točno to je problem. Da je razvoj išao kao prije, danas bi gpu od 1000-1200kn morala prebaciti jednu flagship gtx 980Ti iz 2015. (dakle koja ima već 5 i pol godina...). No kao što reče darkijas nije ni gtx 680 prebačena... To čemu se ti čudiš je prije bila najnormalnija stvar.