CC je barem dvije-tri godine bila na izlistu prvih mjesta kod zakljucka preporuke. Ali to je stvarno nije vazno, pricamo i u najgorem slucaju o kvalitativnim razlikama. CC imam na gradskom, a inace sam bas ljubitelj GY-a. Prosle su bile bas GY, druga ili prva generacija cjelogodisnja. Na CC nemam prituzbe ni po jednom parametru, ali ne pamtim gumu koja vise skuplja kamencice. Kad god perem auto, a perem najmanje 2x tjedno, uvijek nekog kapitalca skinem s gume. Prosle godine mi se saraf pod kutem (?) tako lijepo usarafio u gumu, da sam mislio da ce se morati krpati ili gore, kad tamo, vulkanizer izvukao saraf (5 cm sigurno) a gumi nista.
Krajem 90-tih sam u Kaliforniji usao su salon auta tamo je stajao onaj prvi ili drugi Viper, koji je na sebi imao upravo cjelogodisnje gume. Ponavljam Kalifornija, vjerujem da svi koji citaju znaju koja vrste temperaturnog kontinuiteta i klime tamo vlada, prakticno citavu godinu.
Pitam dilera zasto na sportskom autu takve gume? A on mi veli - nasa pretpostavka je uvijek da se radi o obiteljskom covjeku, nekome tko mozda vozi u nekoliko drzava, ili ce auto voziti kao glavno i jedino. Ako on kod kupovine precizira svoje intencije, mi lako stavljao sezonske ili zadovoljavamo precizirane performanse vlasnika. Ali po defaultu, najcesce idemo na cjelogodisnju. Tamo je stajao datumski alu S8, takodjer na univerzalnim, kao i pokoja Beba i Merdeses, pogadjate, svi na cjelogodisnjima. Kad sam pitao jednog dilera Guntera koji zivio blizu prijatelja (nazalost pokojnog) u Karolini, a dosao je iz njemacke jos 90-tih, naglasio mi je da se ne cudim tome, da pneumatici imaju znatno drugaciju praksu izmjene za razliku od EU. Posebno da je radnim amerima puno teze prodati pricu o setu guma za ljeto/zimu.
Ako ste u zadnjih desetak godina otvarali bilo koji PDF katalog marke preko bare, onda mozete iscitati da, recimo Michelin i ostali, imaju addendum doplatnu opciju, cjelogodisnje gume visokih performansi raznih naziva (ovisno o marki) tipa : Sport All Season, High performance all season i kojekakvi slicni nazivi. Ne pricam posebno o US imenima, pricam o svim markama, onima koje vozite u EU.
Kuda vodi moja prica? Ne postoji krovni zakljucak/preporuka za sve vozace, dapace, svaki entuzijast, koji uziva u voznji, ima svoje parametre za perfomanse, te koju god vrstu prometala koristi, moze odluciti sto god zeli. Moze svaki tjedan u gepeku nositi i 4 za Grobnik da preko vikenda uziva. Moze do zadnjeg atoma izvlaciti sav trud ulozen u dinamiku svog vozila, te adekvatno birati najbolje pneumatike ciljane sezone.
Zakljucak ide samo na ruznu stranu naseg mentaliteta, te podneblja gdje je prakticno standard ocekivanja da moras za svako vozilo imati dva seta guma. Za veliki broj vozaca, radnih ljudi, gradskih vozaca, kvalitetna cjelogodisnja guma je potpuno dostatna i nema jednog razloga bacati novce, te dodatno raditi troskove i skladistenje dodatnog seta guma - ikad.
Za veliki broj regularnih vozaca/ica, kad bi samo ugasili lampicu percepcije super vozaca, u vecini vozila ciji ovjesi nisu do namjenskih, pojednostavili bi za nijansu auto zivot, vozeci kvalitetne univerzalne. Danas i kod prodavaca pneumatika, drasticno je pristupacnija razina percepcije o kvalitetnim univerzalkama, kao i njihovoj preporuci. Jer i danas citam i slusam, pocesto neuravnotezene komentare u kojima je pitanje zivota i smrta, u najmanju ruku teske pogibelji, ako se voze univerzalne.
Na temu pneumatika, srce mi je zaigralo kad sam od velikog covjeka cuo ovaj citat razuma, na pomodarski nerazumnu velicinu danasnjih kotaca. Na sekundu podesen vremenski marker:
velicina kotaca po Murrayu
...