Citiraj:
Autor Neo2001
sad ćete reći da sam seljo beljo, ali cijena 2700x je sad koliko, 1200kn a nakon još jednog sniženja bude još manja...
pa sad da je taj 5600x dva puta bolji, nije garant...
|
Nisi seljo beljo, ali ne gledaš na situaciju širokokutnom kamerom
2700X kad je izašao je bio čini mi se 2500 kn (neka me netko ispravi). To je bilo u travnju mjesecu 2018, dakle pred točno 2 i pol godine. 1700X tada je koštao cca 1000 kn manje (možda i više od 1000 kn). 2700X nije bio 40% jači od 1700X. Bio je cca 10%.
Zašto je novo "skupo"? Pa baš zato jer je novo i zadnje čudo tehnike. "Starim" stvarima pada cijena da se ispucaju zalihe, a nove se naplate da se zaradi na njima.
E sad, za tvoje potrebe je 2700X dosta. To je skroz dobar i iskoristiv proizvod za 99+% svih stvari za u komp za po doma. 5600X je zadnji krik tehnike na kojem svako želi da malo opepeli, od AMD-a pa do dućana koji ti ga prodaje. Zašto? jer je novo, jer je hajp, jer je najfriže izreklamiran. Ko se sjeća sada Zen2 predstavljanja i zatvaranja gapa do Intela? Nitko. Naprotiv, sad svi misle da je Zen2 slab i spor jer je marketing odradio svoje.
A to sve treba platiti a pritom i zaraditi. Ko to danas prodaje stvari sa zgubom ili da bude na "pozitivnoj nuli"

?
Inače da, 1200 kn za novi 2700X je po meni izuzetno dobra cijena. 5600X bi ti imao smisla ako misliš ganjati 144+ Hz monitore sa grafičkom karticom od 6000 i više kuna. U tom slučaju ako imaš karticu od 6k i monitor od 3-4k, mislim da ti onda ne bi trebalo biti problem dati 3k za proc
Ili ako ga BAŠ ŽELIŠ imati. Inače nema smisla