View Single Post
Staro 27.10.2020., 11:02   #2
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
2. Tester kablova ili će ti ekipa koja radi kabliranje označiti kablovinje.

3. Raspred žica za spajanje je vrlo važan, postoje 2 načina spajanja, T568A i T568B, ilitiga A i B.
Ja sam sve do sada spajao s B način (bijelo-narančasta, narančasta, bijelo-zelena, plava, bijelo-plava, zelena, bijelo-smeđa, smeđa).
Kako je spojeno na jednoj strani tako mora biti i na drugoj.
Krimpalica (klješta) i vozi. Pazi kako krimpaš, masu puta mi nije radilo, treba sve sjesti na svoje mjesto i treba prakse.
I da, konektor na zidu je samo produžni kabel koji s druge strane vodi iz routera/switcha ili nečeg trećeg.

4. Razlika između patch kabla i LAN kabla nije nikakva. LAN kabel se smatra kabel bez RJ45 utičnica na obje strane koji se provlači po zidovima i sam ga režeš i stavljaš konektore. Patch kabel već ima konektore (imaš iz raznih veličina, od 0.2m - 15, 20m). Tako da, trebaš obične kablove koji ti odgovaraju dužinom (1 i 2m su najčešće upotrebljavani).

5. Imam tester od 10$ s ebay-a, radi posao. S njim možeš pronaći gdje ti drugi kraj kabla završava i to je više manje to. Jednom sam čak uspio u snopu od 300-400 kablova napipati putem zujalice koji kabel sam tražio, tako da, za 10$ sasvim solidno. Ako ti ekipa koja kablira ne označi kablove, ovo će ti trebati.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 27.10.2020. u 11:56.
Mommistake je offline   Reply With Quote