Evo i mog dojma nakon trotjednog korištenja.
Za početak, još uvijek ne koristim AI upscaling i Dolby Vision/Atmos, tako da u startu mogu reći da je 150+ Eura teški overkill za streamanje sadržaja na Full HD televizor. Sljedeća investicija je 4K TV, nakon toga pravi Home Theater setup sa AV receiverom i po mogućnosti Atmosom. Onda će Shield biti iskorišten kako treba.
Dalje, sadržaj konzumiram isključivo preko plaćenih servisa. Netflix,YT, HBO, Google TV, Spotify, i ako nešto sporadično uleti (npr. Disney+ kad dođe novi Mandalorian). Prošla su vremena kad sam skidao torrente i radio kolekcije, tako da mi je bilo kakav oblik streamanja s kompjutera naporan. Osim toga, trenutno sam u Švabiji i torrenti su prevelika zajebancija, treba ti dobar VPN (plaća se), a bolji trackeri traže predugo seedanje (10 dana po torrentu), tako da ti klijent stalno mora biti upaljen. Jednostavno rečeno, ne da mi se, radije platim gore navedene streaming servise.
Storage sam podesio vrlo bazično, na routeru je postavljen NAS i spojen USB stick, a na Shieldu mu pristupam preko X-plore managera. Također sam dodao i Google Drive na X-plore ako nešto trebam uploadati s mobitela. Možda u budućnosti dodam SD karticu na Shield, trenutno ne vidim potrebu.
Softverski, Shield funkcionira besprijekorno, sve je momentalno. Kod Firesticka me užasno živcirala zatvorenost Amazonovog ekosustava i forsiranje vlastitih usluga. Banalan primjer, ne možeš preko mobitela iznajmiti/kupiti film na Google Store-u i gledati na Firesticku. AndroidTV je jednostavno drugi svijet u odnosu na Firestickov OS. Svi uređaji u kući prepoznaju Shield kao Chromecast uređaj, a castanje sadržaja je trivijalno.
Čak i Bluetooth funcionira bez greške, sa wireless earbudsima ne osjetim sound delay, vjerojatno jer je na obje strane BT 5.0.
Na daljinski sam se priviknuo, iako ergonomija nije pogođena. Pozadinsko osvjetljenje je must-have, ne znam kako to nema svaki daljinski na tržištu.
Definitivno preporuka za svakoga. Ako pregrmite visoko početno ulaganje, dobivate hardverski i softverski impresivan uređaj, a kod kupnje sljedećeg televizora više ne morate razmišljati koji OS će imati, sve ide preko Shieldovog. Čak i ako ćete ga koristiti "samo" za streamanje, prednosti u odnosu na Firestick 4K su višestruke, samo računajte da vam treba barem 4K televizor, po mogućnosti i Home Theater setup.