Zamijenio i ja Firestick 4K sa Shield Pro kao ulogom u budućnost i za kauč gaming.
Prva stvar - s Firestickom nisam imao problema, stik kao takav je čudo što sve može napraviti i da budem iskren potpuno je zadovoljavao moje potrebe. Malo je zatvoren, da, ali što ćeš. Dugo već čitam o tom Shieldu i čekam neke akcije koje nikako da se dogode, pa odlučio probati i to čudo tehnike.
Dosta ću ga uspoređivati s Firestickom 4K pa... niš drugo nisam ni probao do sada.
Out of the box - za te pare su fakat mogli ubaciti 1m HDMI kabela ili barem stalak za box kad ga već prikazuju na slici.
Daljinski - iskreno i bez previše razmišljanja, Firestickov je taktilniji, ima bolji i logičniji layout i ima mute tipku (custom tipka se može mapirati da bude mute). Toblerone oblik mi ne paše, ali bmk. Teži je i oblikom nezgrapan. Kada ga držiš u ruci i na D-padu stišćeš lijevo-desno, zbog tvrđih tipki moraš i čvršće držati daljinski (opet, oblik toblerona tu ne pomaže). Kada daljinac leži na stolu/kauču, zaboravi da možeš stisnuti pauzu ili mute bez uzimanja istog u ruku- U mraku su tipke skoro ful crne i dok ga ne primiš u ruku ne znaš na kojoj od te tri ravne plohe se tipke nalaze - pa pipaš ili računaš na osvjetljenje tipki, pa okreni daljinski na pravu stranu i pauziraj. Layout je čudan i treba navikavanja na raspored media tipki. Tipke su vrlo flat i da nema onog izbočenja na play/pause tipki, dao bi mu čistu jedinicu. Ovako, bogu fala, imam barem nekakvu referencu za nabost tipku naslijepo. D-pad je predivan, volim odmarati palac u "rupi" hahaha. Da su bar tipke smjera maaalo mekše. Jako je lijep daljinac i sve to, ali ne vidim puno prednosti naspram Firestickovog. Jedino gdje je Firestick kiksao, a Shieldov je bog, jest filing u ruci i izrada - ništa ne škripi i izgleda kao tenk.
Uparivanje s TV-om / Cast - imam Sonyjev FHD 48WD655, nipočemuposeban tv i sve šljaka kao prije. Trebalo mi je vremena da podesim CEC i IR kontrole i sad je sve apoteka (nije baš bilo out of the box iskustvo). Ima jako puno opcija i treba se poigrati ako nešto ne radi - mene je zezalo automatsko paljenje tv-a kada nešto castam, a box i tv su prethodno bili ugašeni. Box bi se upalio, tv ne bi. onda moram tv upaliti s daljinskim od tv-a, jer ako stisnem power na Shield daljinskom - gasi mi box

Sonyjev daljinski mi sad ima više smisla jer je lag između inputa i akcije manji nego u slučaju sa Firestickom. Maltene je nula.
Shield mi je potpuno zamjenio Chromecast uređaj i radi to bez greške.
Storage i networking - upiknuo sam mu 256GB Samsung Fit 3.1 USB stick i formatirao kao external storage - da ga po potrebi mogu izvaditi. Interni prostor je tako nebitan, čak i da je 8GB, to je dovoljno za instalacije appova i cache. Na sticku je sva multimedia (Plex server, IPTV snimalica, torrenti...). Stick je prilično brz i po pitanju veličine zasad ne planiram ništa dirati. Na Shield se spajam isključivo preko lokalne mreže (stick ne mogu micati jer je Plex server na njemu, ali po potrebi se server može ugasiti i stick izvaditi) i brzine transfera preko žice su oko 100MB/s kod zapisivanja na stick. Nativna podrška za SMB (odnedavno v3) je ful jednostavna. Shieldu sam dao fiksni IP, na desktopu jedan shortcut, na mobu u Root explorer manageru također, uvijek imam pristup boxu i sve je ful jednostavno. Ne treba zaseban app, dizati wifi servere, pristupati preko browsera, štoveć... Kod Firesticka je to malo bila tlaka, da budem iskren. Zato mi je bilo lakše držati PC up and running i sve vući s njega nego driblati sa stickovima (imao sam USB adapter za periferiju).
Periferija - na boxu je po defaultu spojena Logi K700 Google TV tipkovnica (unifying), Xbox One BT kontroler i MX Master po potrebi. Koristim i Galaxy Budse i vezano za delay - očekivao sam ga više. IPTV, Youtube, Netflix nemaju delay, u Kodiju se delay ispegla A/V syncom. Jedino gdje ima delaya i nema spasa je streamanje igri s PC-a. Fuck it, Budsi mi i na Win10 imaju delay tako da ih za tu svrhu niti ne koristim.
Aplikacije - do sada sam sideloadao samo Chrome za praćenje F1TV. Ostalo sam sve našao na Storeu. Čak i HBOGO (vidim kolega gore je sa Tubeom imao problema s tim). Neki od appova koji mi dosta olakšavaju život:
Tivimate i njegova snimalica za IPTV, uredno radi dok je box na sleepu, ali tu je i Firestick radio ok. Meni jedan od boljih/ljepših IPTV appova.
Kodi za sav Plex sadržaj (bolji player od Plexovog), a često i HBOGO sadržaj (opet, bolji player).
X-plore za file manager. Mislim da nema boljeg, iako je ružan upm.
BiglyBT za torrente, instaliran mi je i na mobu pa se povežem na Shield i upravljam torrentima dok Shield vrti nešto drugo na ekranu itd... Namjestio sam jedan folder u koji preko SMB-a (s kompa ili moba) ubacim torrent fajlove i sve krene automatski. Mogu potpuno zaobići PC koji mi je nekad vrtio Plex server i torrente, a sad ga palim samo za igre.
Steam Link i Nvidia Gamestream za igranje. Ne koristim ono igranje u cloudu. Ako netko zna može li se naštimati da PC monitor NE radi dok igram lokalne igre na telki - slušam!
AI Upscaling - lijepo radi s HD IPTV kanalima, baš me iznenadilo. Daleko od nekog gimmick featurea, smatram da su to dosta dobro napravili i ima smisla držati ga upaljenim.
IMHO, Firestick 4K je odličan box za ulazak u svijet tih stvarčica. Uvijek ću ga rado preporučiti i frendovima jer je investicija minimalna, a dobivaš jako puno. Mi Box S nisam imao prilike probati iako bi volio da jesam, pogotovo u ono vrijeme kad sam uzeo Firestick.
Shield Pro za 200+ eura baš i ne mogu preporučiti ako vam je streamanje sadržaja primarna stvar koju radite. Ja sam ga uzeo iako nemam niti 4K tv niti bilo kakav HT sustav koji bi iskoristio čuda koja box može prožvakati. Znam da ga neću tako brzo mijenjati i nadam se da će dobivati support kao i starije verzije. A ne bi škodilo zazidati malo bolji HT setup oko boxa, kad je već tu, žena će nadam se razumjeti
Edit:
Android TV OS ima tih par stvari koje ga jos dodatno podizu - Picture-in-Picture i rad aplikacija u pozadini. Gledam IPTV, odem na homescreen i upali se PiP, obavim sve i vratim se nazad u app. Deezer moze svirati u pozadini dok npr browsam jutubom ili igram igru.