Tema: Automobili
View Single Post
Staro 25.10.2020., 01:42   #52262
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Kućni punjači su obično 7,4 kW i njima treba nekih 6-8 h za napuniti bateriju, znači cijela noć ugrubo. Ne možeš to baš na kalkulator računati jer svaka generacija PHEV-a je drugačija i baterije se ne pune jednakom brzinom od početka do kraja punjenja.
Svaki punjač definira snagu punjenja, ako doma imaš dostupno 3.6kW onda se tako podesi i auto neće vući više od toga. Za 8 sati na 7.4kW punjaču napuniš Teslu i to model s većom baterijom, a ne da se brineš oko toga da nećeš napuniti hibrid. Neki ni nemaju instaliran punjač jači od 16 ampera, tj. 3.6kW.

Do nekih otprilike 70-80 posto se baterije pune jako brzo, a nakon toga uglavnom se počinje nešto smanjivati struja. No, na kućnim punjačima se to puno manje primjeti nego na brzim punjačima jer su struje ionako dosta malene u odnosu na kapacitet baterije.

Evo, malo sam na brzinu proletio listama raznih PHEV modela i baterije koje sam vidio su uglavnom od 10 do 18kWh tako da bi te aute i 3.6kW bilo sasvim dovoljno da preko noći napuniš bateriju. No, ionako je minimalni zakup 20A, tako da imaš minimalno 4.6kW na raspolaganju ako auto ima i punjač koji podržava više. Brzim listanjem VW, Hyundai, Volvo i Toyota hibrida sam primijetio da svi osim Toyote Rav4 imaju 3.3 ili 3.6kW ugrađene punjače.

Zadnje izmijenjeno od: Exomaniac. 25.10.2020. u 01:57.
Exomaniac je offline   Reply With Quote