View Single Post
Staro 21.10.2020., 08:34   #1
cruiser
Premium

Datum registracije: Jul 2008
Kabliranje FTP shielded-nedoumice

Poštovani,
Imam nekoliko pitanja vezanih za kabliranje u uredu u koji useljavamo od 1.11.
Kabliranje je izvedeno FTP 6 kablovima. Na zidu su oklopljene utičnice i sve to ide na patch panel u racku u kojem su i serveri.
Patch panel je za oklopljene kablove i tu je uredno prefrknuta aluminijska folija (shield) i drain wire (uzemljenje) preko plastičnog dijela FTP kabela i sve zategnuto onom stezaljkom sa vijcima na patch panelu. Patch panel ima kabel za uzemljenje, ali nije spojen već je rack spojen na uzemljenje pa pretpostavljam da se uzemljenje ostvaruje preko kontakta rack-a i patch panela.
Ono što me brine jesu utičnice koje su, kako sam rekao oklopljenje, ali tamo ni drain wire, ni folija nisu spojene na metalno kućište utičnice već su maknuti i kroz stezaljke za shielding/grounding ide samo ona vanjska plastika od FTP kabla. Reklo bi se da je uzemljeno samo na jednom kraju tj. strani gdje je patch panel. Da li je to ok?

Druga stvar koja me zanima jest da imam gomilu neoklopljenih UTP 5e kablova koje bi iskoristio za spajanje računala na zidnu utičnicu. Da li tu može biti problema budući da su instalacije FTP 6 tj. oklopljene?
cruiser je offline   Reply With Quote