View Single Post
Staro 21.10.2020., 08:19   #199
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Za radove unutar stana nitko nema ovlasti kontrolirati jer se radi o tvom privatnom vlasništvu. Jedino ako diraš nosivi zid. Tada se može uplesti Građevinska inspekcija kojoj u prosjeku treba jedno 5g. da izađe na teren. Ako ga ne diraš, možeš razbijati koliko god hoćeš u njemu.
Prema tome, Libertus je bio u pravu. Napraviti i šutjeti.
Pa da, naravno. To je i poanta.
Susjedi...

Što misliš, da li između 2 stana nije nosivi zid?

I neće susjedi skužiti da živiš u 2 stana?

Svakako preporučam, ako se to radi, dobiti suglasnost.

Citiraj:
Autor Dalthor Pregled postova
a s obzirom da se radi o spajanju stanova, nosivi je zid između, i s obzirom da sam u prizemlju teško da nebi znali da se nešto radi ostali stanari.
A i da neznaju nebih radio ništa mimo propisa, jer sam inače takav.

kaj se tiče rentanja, koliko sam skužio, ako rentam ja plaćam pričuvu, popravke po stanu(nisam skužio odnosi li se to i na uređaje). I kaj sam ja uopće dužan osigurati u stanu kad ga rentam (moram li imati obavezno tipa perilicu, krevet, tv itd.), a najmoprimac plaća režije i rentu?
Sve ovisi kakav ugovor napraviš.
Pričuvu plaća stanodavac u 90% slučajeva, osim ako u ugovoru nije drugačije navedeno (žaliti će se svi najmoprimci, ali stvar je dogovora). Popravke po stanu, isto tako. Možeš ugovorom obvezati najmoprimce za sve radove do npr. 2000kn. Ostalo pokrivaš ti (plus uzmeš si polog 2-3 najamnine unaprijed da imaš za takve situacije). Sve ovisi kakve ćeš stanare dobiti. Nisi dužan osigurati ništa, sve je na tebi kako želiš. Ne moraš imati ništa, ne postoji zakon za to. Ti možeš rentati prazan stan s krevetom za 1000 eur mjesečno. Hoćeš li za iznajmiti, sumnjam, ali možeš probati. Ostalo je sve na tebi. Prije će se iznajmiti stan koji ima više toga nego onaj koji ima manje, plus taj faktor diktira i cijenu. Kada sam tražio prvi stan tamo prije 7-8 godina, mogućnosti su bile ok, nisam ni htio gledati stanove bez klime, perilice itd. Čisto za primjer.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 21.10.2020. u 08:27.
Mommistake je offline   Reply With Quote