View Single Post
Staro 19.10.2020., 13:55   #43
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Dakle suma summarum treba mi sustav koji može probaviti:

10x 1080p streamova simultano
max. 4x2TB prostora za sve to + 1 HDD od 2TB za redundancy (sve skupa 5 diskova od 2TB).

Nekako sam najbliže opciji od Nick7, a to je RAID5.

Ako sam dobro shvatio, u RAID5 polju, ova 4 diska su u striping modu, a na petog se zapisuju podaci za rebuildanje ako crkne koji od ova 4.
Ne, ovo sto si ti naveo bi bio RAID4. Kod RAID5/6 parity podatak je na svim diskovima, tj. na svaki novi stripe on ide na iduci disk, bas da se izbjegnu hot-spotovi na parity disku. Ukratko, imas 5 diskova, kapacitet jednog je parity (za RAID5), tj. usable capacity broj diskova-1.

Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Sad ostaju samo pitanja:

1. Kolika propusnost mreže za sve to treba, i hoće li 1Gbit switch biti dosta?
2. Da li bi bio dovoljan neki "pro" Synology NAS server ili pak ići na jaču custom Ryzen konfu?
3. HDD-ovi vs. SSD-ovi ?
4. Koji switch ?

Pitao sam okolo razne "stručnjake" ista ova pitanja, no nitko od njih nije baš siguran šta bi tu trebalo da to radi dobro...
1) Da, hoce. Rijec je o 1080p. Ajmo uzeti da imas jedan film velicine 8GiB i traje 2 sata. Lakom matematikom dodjes da je avg. propusnost za njega 1.13MB/s. Za deset filmova to bi bio average 11.3MB/s
, sto bi bilo na kranici 100Mbit mreze, iliti 10% zauzeca 1Gbit mreze. Cak da su i duplo vece kvalitete dodjes do tek duplo vece brojke.
2) Da, za to ti je dovoljan i neki non-pro Synology. Mozes uzeti cak recimo i 3x4TB diska za to, i biti ce dovoljno brzo.
3) HDD. Nema smisla za to koristiti SSD. Apsolutno nema smisla.
4) Neko koji radi .. salim se, za to ne bi znao reci koji je najbolji... no treba ti neki 16-portni.

I na kraju, ako radis 'slozenac', onda imas opcije: FreeNAS, ili sam recimo staviti Linux. Ja bi osobno stavio Linux/ZFS/samba gore za to, i 'call it a day'.

Na kraju svega, pazi da se ne upletes previse.. jer realno, ovo nije bas legalno sto radis, tj. vlasnik apartmana