Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 17.10.2020., 21:56   #10754
donkimizer
Registered User

Datum registracije: Feb 2019
Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
Da li je spajanje drugog zvučnika na isti terminal paralelno spajanje? Kako se onda računa impedanca? Ima negdje dobro objašnjeno za seljake? Ta koleracija impedance pojačala i više zvučnika na istom kanalu.

Je, ako spojiš dva identična zvučnika. Onda prepoloviš impedancijski load koji vidi pojačalo. Dakle ako su zvučnici 8 Ohma, a spojio si dva u paralelu, pojačalo vidi load od 4 Ohma.
E sad, pošto je impedanca krivulja, nije ista na svim frekvencijama, pa ako ne znaš minimalnu impedancu i imaš pojačalo koje ne podnosi do 2 Ohma, to bi moglo biti rizično. (npr. zvučnici s dva woofera su uglavnom 4-Ohmski, iako često piše drukčije)

U tvom slučaju je priča malo drukčija...tvoj zvučnik i subwoofer pokrivaju do 150 Hz, dakle u tom rasponu, pod uvjetom da su oba 8 Ohmska, će load pasti na 4 Ohma...a iznad 150 Hz-a imaš 8 ohmski load.

Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
A nisam ga baš riješio, ali bi rekao da sam napravio veliki pomak. Još uvijek nemam toplinu kakvu sam htio, ali sam defintivno riješio veliki dio problema dinamike. Osim SBR-a, uspio sam još nešto dodati i sa DSP pluginom Stereo Tool preko VB-Audio. Prvi DSP EQ koji mi ne kvari zvuk sa svakim podešavanjem, a da radi u MediaMonkey-u. Fora je stvar i super izgleda. Ima i loudness brzu postavku.

Ovo je već mastering.
donkimizer je offline   Reply With Quote