Evo malo praktičnog traženja smještaja za zvučnik po Harmanovom naputku. Svaki od prvih 5 grafova je prosjek 6 mjerenja (6 slušnih pozicija), odnosno room curve koji ima prilično dobru korelaciju sa sound powerom zvučnika. Dakle, iz njega mogu vidjeti i probleme prostorije, a i zvučnika.
Zadnji graf je kvazi-anehoično mjerenje frekvencijskog odziva mog zvučnika.
Odmah u startu u bas regiji vidimo modalne probleme, no gain na 40 Hz je u ovom slučaju dobrodošao jer mi zvučnik zapravo ima bas refleks naštiman na 55 Hz, no poništenje u regiji od 50-80 Hz, ovisno o smještaju je katastrofalno i ubija "saft" u basu, nikako sreće s tim kod mene. Pozicija 1 je po tom pitanju najbolja jer je minimalan EQ potreban da se izdigne to područje, a kod svih ostalih pozicija EQ neće pomoći.
Poništenje u regiji 200-400 Hz je SBIR, tu isto EQ neće pomoći. Mislim da se primarno radi o refleksiji od poda, ali nisam još testirao. Pozicija 5 je nekako najuglednija po tom pitanju.
Druga stvar koja upada u oči je rastući odnosno ravan odziv na visokim frekvencijama (iznad 1k) ovisno o lokaciji. Pretpostavka je da će takav zvučnik zvučati presvijetlo, a to sam i slušno potvrdio. Jedan od uzroka se vidi na zadnjem grafu, gdje sam krivo atenuirao visokotonac, a drugi uzrok je vrlo dobro ponašajuća, ali zapravo vrlo energična horna po pitanju indirektnog odziva. Taj odziv bi bio ok za veću sobu, iako i moja je 8x5, ali ne mogu smjestit zvučnike tako da sam 5-6 m udaljen od njih.
Rješenje će u mom slučaju biti atenuacija visokotonca i rolloff da budem bliže Harmanovoj preferentnoj krivulji (+ svojoj preferenci). A problem se može dosta dobro rješit i velikom količinom akustičnog tretmana.
Bas regiju će preuzeti subwooferi, a SBIR na 200-400 Hz možda mogu riješit tako da prevrnem zvučnik pa da je woofer gore i dodam akustični tretman na refleksiju koja uzrokuje SBIR (ako ta refleksija nije od poda jer akustični paneli na podu rade ružne stvari sa zvukom).