Citiraj:
Autor medo
Imam samostojeće Mission M34i. Ispod njih sam stavio DIY podlošku u jednom komadu od 1cm pjene (closed cell foam) i 1cm debelog pluta. Na pluto sjedne zvučnik. Zvuk se malo rasčistio u području vokala i niže, imao je manje onaj kutijasti efekt što ima smisla jer više ne rezonira s parketom.
Na moje iznenađenje bas je osjetno ojačao. Mislio sam da je to zato jer sam malo pomaknuo zvučnike pa je do pozicije, ali ne. Ovo ne mogu objasniti.
My 2 cents.
|
Eto dokaza da mekane podloge (pluto, guma...) ispod zvučnika (nekad i ispod elektronike) rade razliku u zvuku.
Citiraj:
Autor estugarda
Možda je do prostora, ali 706V sam neko vrijeme povremeno čuo na starom entry level NAD stereo receiveru i svaki put me iznenadio raspon zvuka kad je bilo tiho. Ne da je bilo toplo kako bih htio, ali je bilo bolje nego na mojoj opremi. To mi je davalo nadu da ću nešto više u tom smjeru moći postići bez velikih ulaganja, a za što nisam spreman. Interesantno, bio sam posudio NAD C326BEE od poznanika i probao na 706v, i to više nije bilo to. Ispalo je vrlo sterilno i flat.
|
Osim PSB, još Q Acoustics imaju topliji zvuk (moguće i Magneplanar). Doduše, imaju to Harbethi i Vandersteen, ali njihovi entry level modeli su osjetno skuplji od prethodno navedenih. Od tamnih i toplih pojačala nalik cijevnom zvuku naveo bih Advance Paris, Rega, QUAD, YBA, Arcam, TEAC, Musical Fidelity ... Imaš tu prostora za eksperimentiranje i igru.
Čak se na youtubeu mogu čuti razlike u zvuku između zvučnika različitih firmi. Neki vole detaljan, analitičan hi-fi zvuk, a neki topliji, muzikalniji zvuk. Stvar ukusa.
Citiraj:
Autor fanATIk
Samo jedan citat iz videa; If we believe something, very likely we will hear it. 
|
Maj es. Iskustvo slušanja me naučilo da neki modeli zvučnika i pojačala, čak ako su meni omiljene firme, znaju razočarati. I mi ne možemo kao ti audio-perfekcionisti i buržuji pretvoriti sobu u slušaonicu. Naše sobe su radne, spavaonice, družionice, blagovaonice. Ne znam je li 1% audiofila ima prostoriju koju koriste isključivo za slušanje (buržuji vjerojatno). Najveći dio nas ima dnevnu sobu koju moraju dijeliti s ostatkom obitelji i izboriti se za svoje sate slušanja u tjednu.
Ovdje je razlika u zvuku između Harbetha i ProAca očita i neaudiofilima, a obadva proizvođača spadaju u tzv. englesku školu zvuka. Poželjno je rezoluciju videa staviti na 1080p jer to poboljšava zvuk, ali se na jako jeftinim uređajima ta razlika neće čuti.