View Single Post
Staro 15.10.2020., 10:29   #1
strgani
Premium

strgani's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Molim savjet oko kupnje nadogradivog laptopa za programera

Pozdrav ljudi, dakle planiram se preseliti s trenutnog shitty pc-a na laptop, koristio bih ga za programiranje pa mi je CPU zapravo najbitnija stavka.

RAM bi bilo idealno da ga je inicijalno u laptopu što manje i da ga je moguće što je više moguće nadograditi, idealno bi bilo da laptop ima 4 utora DDR4 memorije da aubacim 4 keksa po 16GB.

Od trenutno raspoloživih procesora, AMD-ov Ryzen r7 4800h je najbolja opcija, ali nije nužno da bude baš taj.

Grafička zasebna mi ne treba, ne planiram igrati igrice na laptopu, niti mi treba da dodatno grije i throtla CPU, no nije isključivo da ne smije postojat.

Ekran bi bilo idealno da je 17'' FHD, no 15.6 ne otpada, a i dobra tipkovnica ne bi bila naodmet.

Nadalje, storage.
Idealno bi bilo da si sam mogu ugraditi m.2 nvme SSD pošto mi je jeftinije sam ga ugraditi, nego kupiti s predugrađenim, no tu sumnjam da imam puno izbora, jedino da laptop ima 2 takva slota, a da dođe s jednim osnovnim SSDom ugrađenim.

Baterija mi nije neka bitna stavka.
Naravno, uz sve to, bilo bi super da nije preglomazan, tj da je što tanji i prijenosan.

RAM i SSD mogu sam nabaviti jeftinije, zato mi je ovakav plan, da si sam postepeno nadograđujem.
Naravno, ako laptop pri kupnji bude sve to imao što trebam za dobru cijenu, otpada moja samostalna nadogradnja.

Cijena je tu najmanje bitna stavka, dok god dobijem ono što želim.
Naravno, i dalje će biti vaga između uloženo/dobiveno kad budem odlučivao na kraju.

Edit: Ovaj laptop je trenutno najbliže mojim željama, barem po procesoru.

Zadnje izmijenjeno od: strgani. 15.10.2020. u 11:07.
strgani je offline