Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 15.10.2020., 00:29   #10700
donkimizer
Registered User

Datum registracije: Feb 2019
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Pretpostavka je majka svih za*eba U ovom slučaju si se jako za*ebo

Elektromagnetska polja svih frekvencija odnosno spektara su svuda oko nas i mnoga od njih su vrlo jaka ovisno o tome gdje živiš. Itekako utječu na rad elektronike i reprodukciju zvuka. Sve se to lako izmjeri, a često i čuje. Neke uzrokuju pojačala sama sebi (trafo npr. kod A/AB/H klase pojačala). Poništiti taj utjecaj često nije ni jednostavno ni jeftino, a da pri tome ne narušiš dobar zvuk. Tu obično prevladaju kompromisi.

Mislio sam primarno na negativne utjecaje komponenti samog uređaja (kao naprimjer crosstalk). A ako ti odlučiš stavit svoju komponentu kraj nekakvog elektromotora...to je tvoj problem (a gumeni podlošak s rupom ga neće rješit).
Naravno da su magnetska polja posvuda, ali kao što sam već rekao, radi se o degradaciji zvuka u smislu šuma i on je na tvoju reprodukciju samo relativno lako rješiv dodatak, a ne direktno i značajno izobličenje zvučnog sadržaja bez obzira na amplitudu. Dakle, ako ne čuješ...dobro je.
Evo i direktnog primjera, imam tu jedan kompjuter koji zrači barem poštenih 2 metra (za meni kritične radnje, a ne na temelju nekih mjerenja), a malo dalje je i frižider koji kontaminira još dalje kad mu se uključi motor.
Snimam električnu gitaru sa uključenom distorzijom i otkrijem da mi pickupovi beru noise iz kompjutera i da je glasniji što sam mu bliže. Ista priča sa frižićem. Dakle moram sjedit bar 2 metra dalje od kompjutera da bi snimao. A istovremeno, ako snimam clean dionicu, na pola metra od računala, noise se ne čuje čak ni ako snimku pojačam kolko god mi DAC/preamp dopušta.
Eto, dakle noise iz čak i za moje pojmove dva ozbiljna kontaminatora nećeš čuti ni na velikoj glasnoći u standardnim uvjetima.
donkimizer je offline   Reply With Quote