Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 13.10.2020., 03:24   #10664
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
Ovo sa strujom mi je objašnjavao jedan prekaljeni audiofil, i to znanstveno potkrijepljeno. I imalo mi je to smisla. Onda mi je pustio (ima vrhunku opremu, cijevno pretpojačalo, cijevno pojačalo, one ogromne KEF Reference zvučnike za ugrađenim subom, neki top gramofon) sa i bez tog nekakvog regulatora napona i fancy strujnih kablova i bez obzira što me uvjeravao da je razlika velika, meni je zvučalo izvrsno, ali jednako.
Regulator ili filter napona, jos i ima smisla. Strujni kabel, kao sto je Trekkie4 lijepo objasnio, ne.

Ono sto je zanimljivo u opisu prekaljenog audiofila iznad su cijevna pojacala. Ma koliko on prekaljen bio, on zapravo slusa obojeni a ne realni zvuk. Cijevi lijepo sviraju, toplo, muzikalno ali zapravo obojeno a ne neutralno. Cijevna pojacala proizvode parne harmonike koji su ugodniji uhu od neparnih kod tranzistora. Da se razumijemo, nema niceg loseg odabrati sustam prema (sl)uhu. Cak bih se usudio reci da sve zajedno mozemo gledati kao muzicki instrument. Uostalom electric guitars players odabiru pojacalo koje ce im proizvesti zvuk koji zele. Meni recimo pase masniji zvuk, dublji bas al da u srednjem i visokog spektru bude kristalno cisto. Ovisi isto i sto se slusa...

Mnogi audiofili traze sveti gral savrsene reprodukcije. Cega? Ambijenta u studiju, tj. za mix pultom onoga tko je miksao taj album? Takodjer zaborave zbog cega sve to rade a to je jednostavno uzivanje u glazbi koju volis. Najbolji hifi system je onaj koji nestane kad pustis glazbu i uzivas.

Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
Najveću varijaciju koju čujem kod sebe je u poziciji zvučnika, no ni tu se nisam usrećio. Ponajviše zbog ograničenosti prostora.
Upravo tako. Po meni najveci utjecaj na zvuk ima zvucnik, zatim prostorija i smjestaj zvucnika. Ovo troje je zapravo jednako vazno. Najbolji zvucnik ce zvucati lose u kupatilu a losi zvucnik lose u savrseno tretiranoj sobi. Tek onda pojacalo (samo da je solidno), izvor zvuka, DAC (ako nije ploca) pa kablovi (ne strujni).

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote