Citiraj:
Autor apekop
To je istina da, mislim da je najbitnije naucit kako ucit... meni su npr. najvise pomogli u pocetku video tutorijali, da ja vidim kak se to radi. Samo moram reci da je to isto bas jako varljivo, evo primjer, ja prosao VUE tutorijal na Udemy od A do Z, napravio app, obavio deploy i mislio si kako sam maher samo takav.
|
Sto ti znaci biti "maher samo takav"?
Najcesci problem kojeg sam ja primjetio s ljudima koji "zele poceti programirati" je sto se prime toga kao lopate.
Na zalost (ili na srecu), to nekada nije bio takav posao, ali sada se pretvorio u to zbog nevidjene potraznje.
To me podsjeca na onu pricu kada frajer perfektno prica [umetni jezik po zelji] - ali ga nista ne razumije!
Kod jezika, programskog ili lingvistickog, bitno je sto zelis reci i kako prenosis informaciju. Upravo u tom prijenosu informacije lezi car programiranja. Jer mozes ti napamet memorizirati apsolutno sve iz jezika po volji, ali ako ne znas iskomunicirati s njime ono sto ti je ideja, djaba ti jezik, zar ne?
Pa eto, tako i s tvojim Vjuom. Sto si ti napravio? To do listu? Shopping portal? Problem je taj sto ti nedostaje ideja u kojoj mozes realizirati to sto ti programski jezik nudi. I tek tada onda mozes shvatiti neke koncepte koje ti trebaju za "pravi posao".
Jer ako u Vjuu nisi shvatio zasto i kada ti treba Vuex, kako ces koristiti rute ili sto vec (a to imas u svakom frameworku manje vise na isti kalup), onda ti je djabe sto si napravio gettere/mutatione/actione ili koje vec kurce-palce.
Treba ti idejni koncept, rjesenje, misao. Zelim napraviti portal, logirat cu tri grupe korisnika, svaka ce moci vidjeti ponesto, a ima stvari koje ce vidjeti skupa, i zelim da to radi sexy i fino i korisniku udobno. Eee, to ti je vec *ozbiljan* projekt, koliko god se cinio trivijalan, a mozes hrpu toga nauciti. A to je samo jedan primjer nekog "holistickog" pristupa gdje moras korisnitit
n koncepta, nacina razmisljanja i pristupa da bi ostvario korisniku lakocu rada.
I tada ti u sustini postane gotovo svejedno hoce li to biti Vue, React, Angular, Svelte ili nesto pedeseto.
Citiraj:
Nakon toga odlucio napravit svoj prvi app. Evo bez pretjerivanja, nisam siguran dali sam znao postavit projekt uopce i krenut sa icime. Znaci kreirao sam git repo, klonirao, otvorio u visual studio code i gledao blijedo ko tele jer nisam znao sta trebam sada. (nakon 60h vue tecaja)...
|
Onda si bio kod onog Grindera ili kako se zove?
Poslusao sam malo, ali lik je IMNSHO *super*naporan, radje gledaj tecajeve onog malog nacista Švarcmilera, hi hi, on je simpa i brz je.
Citiraj:
Ali, znao sam ili otic na tu lekciju koja mi trenutno treba, ili sam znao sto mi treba, ali ne i kako napraviti pa bih googlao to.
Tu sam stvarno zapravo naucio najvise (barem mislim), tako da po mom skromnom misljenju, tutoriali ce te dovuci do jedne tocke, i treba se maknut na vrijeme i ne pratit tutorijale slijepo i stalno.
|
Ljudi u ovoj bransi znaju mijenjati dobro placene i sigurne poslove i odlaziti na manje jer im je - dosadno i gljive na tim pozicijama te nemaju motivacije strikati postojecu pricu.
Tako da, nemoj se uljuljati u neku pricu, uvijek mozes iskoristiti neko krace vrijeme za ucit/gledat/radit nesto svoje, stvarati si portfelj i nuditi se i dalje na trzistu.
Takodjer, nemoj ocekivati da ces, sve da si i maderfaker (to sad ovi moderni mladici i djevojke zovu ninđom), upasti u neciju tudju pricu koda i onda magicno sve odradjivati. Covjece, upadnes u vlastiti kod nakon mjesec dana i imas problem.
Slicno ti je kao kada jebes tudju zenu - znas ti teoriju i sve je to pet, ali opet imas hrpu problema koje nemaju veze sa samom akcijom ili znanjem, jelda?
Citiraj:
Autor hash
mogao si naletiti na Bubbu i vodit raspravu jel imenica napisana u zagradi atribut ili objekt 
|
Evo ga na, pa svasta...