View Single Post
Staro 12.10.2020., 12:31   #40
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor apekop Pregled postova
To je istina da, mislim da je najbitnije naucit kako ucit... meni su npr. najvise pomogli u pocetku video tutorijali, da ja vidim kak se to radi. Samo moram reci da je to isto bas jako varljivo, evo primjer, ja prosao VUE tutorijal na Udemy od A do Z, napravio app, obavio deploy i mislio si kako sam maher samo takav.
Sto ti znaci biti "maher samo takav"?

Najcesci problem kojeg sam ja primjetio s ljudima koji "zele poceti programirati" je sto se prime toga kao lopate.

Na zalost (ili na srecu), to nekada nije bio takav posao, ali sada se pretvorio u to zbog nevidjene potraznje.

To me podsjeca na onu pricu kada frajer perfektno prica [umetni jezik po zelji] - ali ga nista ne razumije!

Kod jezika, programskog ili lingvistickog, bitno je sto zelis reci i kako prenosis informaciju. Upravo u tom prijenosu informacije lezi car programiranja. Jer mozes ti napamet memorizirati apsolutno sve iz jezika po volji, ali ako ne znas iskomunicirati s njime ono sto ti je ideja, djaba ti jezik, zar ne?

Pa eto, tako i s tvojim Vjuom. Sto si ti napravio? To do listu? Shopping portal? Problem je taj sto ti nedostaje ideja u kojoj mozes realizirati to sto ti programski jezik nudi. I tek tada onda mozes shvatiti neke koncepte koje ti trebaju za "pravi posao".

Jer ako u Vjuu nisi shvatio zasto i kada ti treba Vuex, kako ces koristiti rute ili sto vec (a to imas u svakom frameworku manje vise na isti kalup), onda ti je djabe sto si napravio gettere/mutatione/actione ili koje vec kurce-palce.

Treba ti idejni koncept, rjesenje, misao. Zelim napraviti portal, logirat cu tri grupe korisnika, svaka ce moci vidjeti ponesto, a ima stvari koje ce vidjeti skupa, i zelim da to radi sexy i fino i korisniku udobno. Eee, to ti je vec *ozbiljan* projekt, koliko god se cinio trivijalan, a mozes hrpu toga nauciti. A to je samo jedan primjer nekog "holistickog" pristupa gdje moras korisnitit n koncepta, nacina razmisljanja i pristupa da bi ostvario korisniku lakocu rada.

I tada ti u sustini postane gotovo svejedno hoce li to biti Vue, React, Angular, Svelte ili nesto pedeseto.

Citiraj:
Nakon toga odlucio napravit svoj prvi app. Evo bez pretjerivanja, nisam siguran dali sam znao postavit projekt uopce i krenut sa icime. Znaci kreirao sam git repo, klonirao, otvorio u visual studio code i gledao blijedo ko tele jer nisam znao sta trebam sada. (nakon 60h vue tecaja)...
Onda si bio kod onog Grindera ili kako se zove?

Poslusao sam malo, ali lik je IMNSHO *super*naporan, radje gledaj tecajeve onog malog nacista Švarcmilera, hi hi, on je simpa i brz je.

Citiraj:
Ali, znao sam ili otic na tu lekciju koja mi trenutno treba, ili sam znao sto mi treba, ali ne i kako napraviti pa bih googlao to.
Tu sam stvarno zapravo naucio najvise (barem mislim), tako da po mom skromnom misljenju, tutoriali ce te dovuci do jedne tocke, i treba se maknut na vrijeme i ne pratit tutorijale slijepo i stalno.
Ljudi u ovoj bransi znaju mijenjati dobro placene i sigurne poslove i odlaziti na manje jer im je - dosadno i gljive na tim pozicijama te nemaju motivacije strikati postojecu pricu.

Tako da, nemoj se uljuljati u neku pricu, uvijek mozes iskoristiti neko krace vrijeme za ucit/gledat/radit nesto svoje, stvarati si portfelj i nuditi se i dalje na trzistu.

Takodjer, nemoj ocekivati da ces, sve da si i maderfaker (to sad ovi moderni mladici i djevojke zovu ninđom), upasti u neciju tudju pricu koda i onda magicno sve odradjivati. Covjece, upadnes u vlastiti kod nakon mjesec dana i imas problem.

Slicno ti je kao kada jebes tudju zenu - znas ti teoriju i sve je to pet, ali opet imas hrpu problema koje nemaju veze sa samom akcijom ili znanjem, jelda?

Citiraj:
Autor hash Pregled postova
mogao si naletiti na Bubbu i vodit raspravu jel imenica napisana u zagradi atribut ili objekt
Evo ga na, pa svasta...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote