View Single Post
Staro 10.10.2020., 21:53   #11
marcony
Premium

Datum registracije: Nov 2009
Citiraj:
Autor apekop Pregled postova
Istina, moram reci da je mentor stvarno ono, strpljiv i zeli me naucit kako se dobro radi, i stvarno zna covjek svasta.

Ma ne bi rekao da gubim motivaciju, a sto se tice ocekivanja to mogu reci da sam malo fulao, em sam vise ocekivao od sebe, em sam isto tako ocekivao malo moderniji kod i pristup, realno, cak i programski jezik u kojem radim nije onaj kojeg sam ocekivao

A ovo kako sam krenuo s devom, duga prica pa cu probat sazet nekako... na faksu imao programiranje sa jako strogim (ali dobrim) profesorom, bila zadnja godina, pao ko kruska predmet, bio mi je to inace i prvi pravi susret sa programiranjem (osim HTML/CSS), doslovno nisam znao sto je varijabla, a ocekivalo se da vec znam. Svejedno sto sam pao, vidio sam projekte drugih, pa i profesora i ne znam, bas sam htio da to ja mogu napraviti. U pauzi do druge godine i ponavljanja predmeta ucio sam osnove, cak i platio par sati instrukcija i jedan kolega mi se i dobrovoljno i besplatno ponudio pomoc krenut (vjezbali bi na labosima sa faksa, onima zbog kojih sam pao predmet). Trebalo mi je stvarno jako dugo (bar se meni cini) da svladam te neke osnovne koncepte, for petlja mi je nekad bila najgori neprijatelj i iskreno ne mogu bas objasnit, al nakon 2 ili 3 predavanja i labosa na ponovljenoj godini, ko da je sve sjelo na mjesto, i na kraju zavrsio predmet i imao sam i najvise bodova skupljenih u generaciji.

Tad sam vec i skuzio da bas volim to, al isto da ne znam dovoljno da bi me netko zaposlio kao dev-a. Posto je JavaScript jako popularan i trazen (a nisam to imao na faksu), odlucio sam to naucit jer mi se cinilo kao da je najveca potraznja (da budem iskren, googlao sam what language to learn in 2019 ). Kupio sam si tecaj na Udemy-u za JavaScript pocetnike i rokaj, svaki dan nakon 8h posla bi ucio javascript barem jos 8h sati. Nakon toga sam malo proucio koncepte (SOLID i slicno), usputno sam naucio i git (barem osnove, sada na poslu kada vidim mogu rec da nisam git maher, al barem znam osnovno, tesko je sam). Onda sam uzeo jos jedan tecaj na Udemy-u za VUEJS, taj framework mi je preporucio kolega, princip isti, nakon 8h posla, doma i 8h ucit VUE, tu sam naravno i JavaScript i dalje vjezbao. Mislim da je taj tecaj cak i sadrzavao jedno 2h nodejs-a, pa sam malo i toga polovio, barem dovoljno da dignem server i povezem frontend(VUE) i backend (node+express).
Nakon ta dva tutoriala sam odlucio napraviti sam jednu web aplikaciju i tu sam vjerojatno najvise i naucio (node,express,mongo,mongoose, heroku,vue). Tu sam se vec poceo osjecati dosta dobro i dobivat osjecaj da mogu sve rijesit, samo mi treba malo vremena ako je nesto s cim se nisam susreo da progooglam i istrazim.

Eto, mogao bi stvarno puno o tome pricati, jer sada kad se sjetim jako jako puno truda i vremena i suza sam ulozio u to. Sigurno sam proveo dvije do tri godine (racunajuci zadnju godinu faksa) samo na ucenje, a krenuo sam od toga da ne znam sto je varijabla. Naravno uzeo bih nekad pauze, cak i duze, mjesec dana da ne diram uopce.
Dugo mi je i trebalo da se odvazim i prijavim na posao neki, jer sam se bojao da cu doci i ispast glup (kad se gleda na oglasu za posao ocekivanja, nije ni cudo). Ali na srecu nije tako bilo, odmah prvi razgovor sam imao drill od 2.5 sata, i kad sam izasao van, sam sebi sam rekao, pa ja sam zapravo njima znao odgovoriti, malo sam kiksao na programskim zadacima, ali kasnije sam saznao da su s tom namjerom i napravljena, nije ih bitno tocno rijesiti u tih 15min kad ti oni vise za vratom i gledaju kako pises...
Rekao bih da ti mozda fali samopouzdanja i nesto iskustva pa se osjecas jos malo nesigurno, a isto tako mozda ocekujes izvrsne rezultate u praksi na temelju zavrsenih course-eva, tutorijala ili manjih projekata. Software development nije lako podrucje i karijeru neces izgraditi preko noci. Stvar funkcionira ko u gym-u

Dosta se trudis sto ti se vec isplatilo obzirom da si dobio dev job. Dakle savladao si osnove, imas potrebno predznanje i ono sto je imho dosta bitno - odabrao si stack (JS) koji ti odgovara, te kao sto kazes imas dobrog mentora tako da nema frke. Normalno je da ti treba i da ce ti jos odredjeno vrijeme trebati da dodjes do razine kad ces debugirati i razvijati funkcionalnosti kao mid ili senior kolege. Probaj se ne fokusirati na krajnji rezultat (zavrseni task) nego se prepusti i uzivaj u tome sto razvijas bez obzira jel se radi o nekom manjem bugfix-u, kreiranju dialoga ili routing-u. Bit ce tu bugova, losih praksi i koda na temelju kojih ces nadam se nesto nauciti. Sto prije to prihvatis, bit ce ti lakse. Just keep coding
marcony je offline   Reply With Quote