View Single Post
Staro 10.10.2020., 21:31   #4234
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ovi pixel peeper testovi kažu da stari objektivi ne mogu pratiti rezoluciju, a i da je velika većina njih u osnovi još iz doba filma s manjim preinakama da bolje rade sa senzorima.

Film traži oštre upadne kuteve svjetla, senzor traži okomite i tu su dodatni elementi to ravnali, pa se tu gubilo nešto, ali ok, to je teorija.

U praksi, na početku korištenja mirrorlessa sam koristio Minoltine AF objektive s adapterom (Sony stvarno nema dobre adaptere za svoj stari sustav, nit želju da napravi jedan koji bi bio adekvatan za trenutne aparate) i uz to sam bio prezadovoljan fotkama.

Sony mirrorless objektivi su brutalno oštri i brzi, ali ne mogu u istu rečenicu sa Minoltama iz 80-ih kad se radi o bojama. Sve ih je nažalost ubio porast potrebe za videom, a uz screw drive AF, to je bučno, vibrira i troši bateriju. Evo brda takvih vrhunskih objektiva po oglasnicima za kikiriki. Netko tko traži fotoaparat i ne smeta mu što gore piše Sony, za male novce može dobiti brutalan komplet ako zna što treba tražiti.

Ne znam jel postoji nešto slično za Canon, ali za Sony su istestirali sve dostupne objektive, da vide koji mogu iskoristiti senzor od A7R4
https://www.sonyalpharumors.com/here...or-your-a7riv/
Vodio sam se po tome kad sam se dvoumio oko objektiva, tako da sam sad na 1x outstanding, 1x excellent i 2x average, pa nek se nađe za budućnost.

Na normalnom senzoru, a ne ovom R, svi su mi outstanding i excellent, tako da se ne sekiram previše
Što se manje brineš o tome da postoji bolji aparat i objektiv, to ti je ljepše.

Tamroni i Sigme na DSLR-u i ovi sad na mirrolessima su razlika nebo i zemlja
Ne znam koliko su počeli raditi za Canonov mount, ali isplati se baciti oko i na njih.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 10.10.2020. u 21:38.
1v@n je offline   Reply With Quote