Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 09.10.2020., 22:11   #10630
donkimizer
Registered User

Datum registracije: Feb 2019
Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
Ne treba mi više basa nego topliji zvuk koji i tiho puni sobu. Na onaj način kako zvuči dedin stari Grundig radio cjevaš. I nadam se da će mi Focali 706V na 2238B uz to dati i malo više detalja nego zvučnici iz tog perioda? Ma imam ja i zvučnike koji idu od 35kHz na pristojnom integrircu... i to je super, ali tek kad odvrneš. Na tiho su i oni više ili manje svjetli na mojoj opremi. Osim toga s vremenom, kako više opreme čujem, sve manje vjerujem brojkama.
Ne brine me inače njihova osjetljivost. Inače to su zvučnici koje se relativno lagano pogoni, ali ovaj Marantz koji imam prilike uzeti ipak ima samo 38W. Preporuka za Focale je 20-80W pojačalo. Dakle to bi trebalo biti dovoljno, ali ipak se pitam kako će reagirati.

Dakle ti misliš da sa pogonom tipa Marantz 2238B na 706v neću dobiti topliji zvuk kad je tiho?

Treba ti više basa zato jer više basa daje punoću i topliji zvuk. To tako ide, više basa i više onih frekvencija iznad (do recimo 300 Hz) daje "toplinu", a u pretjeranom slučaju muljavost. Tebi toga fali, što zbog zvučnika, što zbog akustike prostora.
Druga stvar je kritičnost Focala na višim frekvencijama, tu je krivac nešto skretnica, a nešto taj obrnuti visokotonac i način na koji on raspršuje zvuk po sobi. Bez modifikacije same skretnice i ako ne želiš koristit DSP imaš ipak par opcija koje ti mogu malo pomoći. Jedna je da akustički tretiraš bočne refleksije u prostoru. A druga je da staviš filc oko visokotonca kako je napravljeno na recimo BBC ls3/5a.

Što se tiče tvoje opaske da ciljaš na topliji zvuk na nižim glasnoćama, to opet vodi do sličnog zaključka...ako si to čuo negdje, slušao si zvučnike koji imaju naglašeniji bas/mid - pa bilo to radi zvučnika ili prostora.
donkimizer je offline   Reply With Quote