View Single Post
Staro 23.01.2006., 14:39   #19
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Originally posted by yoke

Kad sam napisao da cjevasi nisu za recimo elektroniku. Da bi pojacalo moglo kontrolirati zvucnike mora biti kvalitetno napravljeno i imati dovoljno snage da iste kontrolira.
Kad kazem da cjevasi nisu dobri za elektroniku; rijetki su cijevasi koji mogu dobro kontrolirati danasnje zvucnike koji su mahom ''niske'' osjetljivosti ( 87-92dB ).
Pogotovo ako se u obzir uzme da neki od najbolje zvucecih cjevasa imaju svega 8-20W sto znaci da traze zvucnike velike osjetljivosti, a takvih danas na trzisu ima jako malo ( i obicno imaju jako niski WAF faktor )...( usput za mene je cjevas nesto u stilu AudioNote s 300B cijevima )

Zaboravljaš na činjenicu da su cjevaši na uho obično puno snažniji i s lakoćom nadglasaju tranzistorce. Deklaracija snage je tu druga filozofija, pa će tako većina cjevaša jako dobro iskontrolirati većinu zvučnika. BTW zvučnici osjetljivosti između 87 i 92 dB su zapravo prilično efikasni i neće radi probleme cjevima, osim naravno SET konstrukcijama koje zahtjevaju zvučnike visoke osjetljivosti, a to znači iznad 93dB.
Čuo sam do sada nekoliko kombinacija cjevaša skromne deklarativne snage (oko 20 W) koje bez problema tjeraju i kontroliraju zvučnike male nominalne impedance i osjetljivosti oko 89-91 dB. OK dinamika i brzina uvijek je izazov za cijevi, ali vjeruj mi to za elektroniku ili amplificirano snimljeni koncert nije toliko bitno, jer ta glazba ima slabe tranzijente i skromne dinamičke ekspresije. Klasika je već izazov.
Jango Fett je offline   Reply With Quote