Citiraj:
Autor HCS
Nitko ne ocekuje pad cijena u ovoj godini, tako da trenutni podaci zaista nisu bitni. Takoder, radi li se o trazenim ili prodajnim cijenama, koliki je dio avansa koji nitko ne vidi? Trziste nekretnina zadnje reagira na negativne (ili pozitivne) ekonomske ucinke, po mojoj nekakvoj procjeni to cemo vidjeti krajem iduce i pocetkom 2022. Jasno nece biti pad od 30%, ipak je HR previse centralizirana i ekonomski nepismen narod ce uvijek vidjeti nekretnine kao najbolju investiciju.
Za posljedicu zadnje navedenog a i masovnog dijeljenja socijalističkih nekretnina za tadasnju sumu od 0 novaca, HR jos uvijek ima vrlo visok postotak stanovnistva, koje ima svoju nekretninu, sto u razvijenijim drzavama nije slucaj, niti potreba. No dobro, tu vec zalazimo dublje u sferu socioekonomskih pokazatelja zemalja u tranzicji, zasto je to tako.
|
Nema to veze s ekonomskom nepismenošći. Svatko tko je u mogućnosti kupiti nekretninu treba to uraditi. Omjer rente i cijene nekretnina je naprosto loš za rentu. Rentaju jedino ljudi koji nisu kreditno sposobni, svi ostali kupunju. Ja bi prvi kupio još jedan stan da sam u mogućnosti i dao ga u rentu. Vratio bi 80% vrijednosti stana do prenzije kroz kiriju, a ostane mi stan za crne dane ili ostavštinu.
Stan koji rentaš za cca 500 eura mjesečno možeš kupiti na 30 godina s mjesečnim anuitetom od cca 650 eura (naglasak na cca, ovisi o nekoliko faktora, ali da generaliziramo radi rasprave). Ne vidim razlog zašto iznajmljivati ako financijski možeš kupiti. Da je renta 300, a kreda 650 mjesečno onda ima smisla iznajmiti.
Naravno, moguće je da će se sve promijeniti jednog dana ako se uvede porez na neto imovinu (kojeg nema u gotovo svim zemljama EU, koliko sam samo u Francuskoj ima, možda još negdje, nemam pojma).
Realno je očekivati da će dugoročno rasti standard u Hrvatskoj, tako da ne vidim razloga zašto bi cijene padale, pogotovo na primamljivim lokacijama.