View Single Post
Staro 09.10.2020., 06:11   #8485
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Pa cijena.

IPC.., koga je briga koliki je ipc clock per clock ili kako god... oc ipc vs oc ipc, ama briga to usera, bitne su izlazne perfomanse.
Manja temperatura ? Otkud znamo ? Pa sacekaj testove jer TDP kao mjerilo, davno je izgubio na vjerodostojnosti, pogotovo kod Intela.
2 jezgre vise ? Kaj to, ko pokemoni, moras skupit sve ? Koga je briga za xy jezgri ako su perfomanse iste kao u nekog drugog xy proca koji ima sasvim drugi broj jezgri.
Opet su bitne perfomanse bilo gejming ili produktivnost, moze imati 2 ili 22 jezgre, bitno je sta mos dobit/radit sa tim cpu.

Sad cekam da napisu samo ovaj je 5nm a intel +++++++++++14nm Pa koga briga jel u pitanju super wafer ili bio-procesor ??

1. Perfomanse
2. Cijena
3. Potrosnja ( eventualno )

Sad cemo imati procesore slicne po pefomansama, slicne cijene i moze ih biti i 10 proizvodjaca a ne samo Intel i AMD i koja korist od toga za klasik usera ?
Ako su perfomanse i cijena unutar 5-15% sta vrijedi sto je AMD dostigao Intela ? Nemas izbora, tak svejedno jel kupujes jedno ili drugo po paprenim cijenama.

Kako god, prvi testovi ce razbistriti situaciju, valja sacekati no i onako ce vlasnici ploca sa 4XX chipsetom, dobrano pricekati za bios update da bi eventualno presli na novi Ryzen.
Zapravo nece, mogu odmah kupit novu 5XX plocu ... hmmm o kome pisem sad Intelu ili AMD, zbunio sam se

Neko rece valja pa treba i platiti.. pa to smo imali i prije, doduse sad imamo izbor kome platiti. ( ne nuzno u svim cjenovnim razredima )
Ne mogu vjerovati, ali slažem se ovaj put s tobom (boldano).

A cijene i meni smetaju, prvo su osjetno digli cijene ploča, a sada i procova (e sada nam trebaju cijene Intel i AMD konfe, i price/perf i to po mogućnosti da se odradi i neki OC, da se baš vidi što je isplativije, mislim da je na kraju Intel opet skuplji zbog ploča i OCa).
I kao što neko reče, nije isto 50$ više za 5600 i 5950, to je za 5600 osjetno skuplje. Vidim brane se jako cijene i za Ampere i ze zen3, kao najbolji su, pa vrijede kolko da su odlučili tražiti za njih...
Ne bih se složio.
I da se odmah obranim, ne ulazim u tuđe novčanike i to mrzim, samo komentiram cijene. A kupit će tko god bude htio i može, i neka kupi i uživa u novom HW-u.