View Single Post
Staro 06.10.2020., 01:17   #1367
Splitska Posla
Premium
Moj komp

Splitska Posla's Avatar

Datum registracije: Jul 2019
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Treba bi birati išta kod LED žarulja? U novom stanu bi sve obične žarulje zamijenio LEDicama, a u dućanima sam viđao i po ispod 10 kn, a i po 50 kn i više pa znam trebam li uzimati neke kvalitetnije i koja je uopće razlika, da dulje traju ili?
Pa trebaš pazit na snagu u watima a i na lumene. Zatim važna je boja a nezanemariv je i CRI indeks ako želiš da ti "hrana izgleda ukusno" (kako je to primjetio jubuter Brainiac).

Snaga u watima je napisana na pakiranju. Npr za LED od 12 W može pisati da je "jednako" 75 wati a drugi proizviđač kaže da za njegovu LED od 10 W kaže da je to ekvivalent 75 W. Nisu sve jednako učinkovite. Lumeni su mjerodavniji. Evo ti tablica za usporedbi tih triju faktora:
https://www.rapidtables.com/calc/lig...alculator.html

Boja je jednako važna ako ne i važnija i izražava se u Kelvinima (K). Svjetlosti koju daje svijeća je žute "boje" i to je oko 1900 K. Klasična žarulja s žarnom niti je 2700-3000K. Taj raspon se zove "warm white" ili ti topla bijela.To je najsličnije klasičnoj žarulji. Ostali rasponi su u još dvije kategorije oko 4000K i 6500K.Ta zadnja je bijela pa bijela, naprosto blješti bjelinom. Ja koristim 2700K toplu bijelu a da imam neku radionu koristio bi one bjelije. Evo ovdje su na fotografiji lijepo prikazani rasponi boja:

https://www.shutterstock.com/blog/ke...or-temperature

CRI indeks je najmanje važan ali je važan ako napraviš npr. rižot i želiš to okačit npr. na facebook ili instagram. I onda želiš da drugi povjeruju da si to zaista pravio ti. CRI indeks služi kao pokazatelj "kao dobro izvor svjetla u odnosu na sunčevu može reproducirati boje). Npr. nijanse crvene boje nekog predmeta nisu iste ako su osvjetljene s LED-icom s CRI 70 ili 90.

Evo ovdje imaš kratak pregled:
https://www.light-trail.com/hr/hilfe...o-svjetlu.html

Koliko me sjećanje služi, to je na pakiranju označeno sa "Ra > 80" no nemoj me držati za riječ. Vidio sam žarulju s Ra > 90 mislim da je to čak bilo u Lidla a cijena nije bila prevelika. No to je Lidl.

Kupovao sam u chipoteki u Splitu i neke traju godnu-dvije, a neke sam u međuvremenu bacio. Ne gledam "kad ću ih isplatiti" i slične zapadnjačke i balkanjeros-poduzetničke fiks ideje. Kupujem LED jer se manje griju i jer sad cijela kuća troši na rasvjetu koliko dvije klasične u kombinaciji 75W+100W i to mi daje satisfakciju da sam bar malo za*ebo one u elektri.

TL;DR
kupi one na kojima piše da su ekvivalent po snazi klasičnima onako kao ti odgovara, cjene su oko 20 kn za ekvivalent 75W, oko 30 kn za onu koja je ekvivalent klasičnoj od 100. Traži one koje su "topla bijela" tj 2700K-3000K, a za radionicu 4000K ili 6500K. Ra indeks je dovoljan kad je Ra > 80 ali možeš to i zanemariti. Neznam hoćeš ili uštediti, u teoriji da ali to zavisi od dosadašnje potrošnje i navika.

Splitska Posla je offline   Reply With Quote