View Single Post
Staro 06.10.2020., 00:06   #654
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
@begi
Ono što godinama govorim za McLaren, isto mislim i za Red Bull:
Ako nemaš SVOJ motor u F1, ti si qrac na biciklu.

Mercedes se neće raspasti jer su posloženi ko švicarski sat. Imaju preko 1000 inženjera u R&Du, što zaposlenila, što outsourcanih ljudi koje plaćaju "po satu". Ne možemo ni zamisliti koja je to sila. I još to sve skupa vodi i nadgleda James Allison koji je bog tehnike moderne F1. Mečka može kleknut jedino ako se uruši sama iznutra, ako Ola krene prcat Tota sa nekim korporativnim sranjima ili gazde odluče prodat tim Ineosu. 2021 bude repriza ove godine, zato su i ostavili Bottaru da skuplja bodove za WCC. Lujkan se bude i ove i iduće godine prošetao do naslova. Ali 2022 i mješanje karata ide pa zato tada u Mercedes dolazi Max Verstappen.
Tako da IMHO, Mečku može zaustaviti samo Mečka jer se ne vidi gdje su slabi da ih se po tome lupi.

Da se vratim na početak priče. Pričao sam o motorima. Zašto je McLaren imao uspješan spell sa Mercedesovim motorima koji je iznjedrio 3 WDCa i 1 WCC i hrpu pobjeda, podija i izgubljenih naslova na ovaj ili onaj način kroz 19 sezona? Zato jer je Mercedes bio 40% vlasnik momčadi i motore je radio SAMO za McLaren.
2009 kad je Honda usrala i zajebala F1 jače nego sad i pobjednički bolid na kojem su radili 3 godine, prodali Brawnu za 1 funtu (tu se uprava Honde pokazala kakvi su idioti), čiča Brawn je uspio uvjeriti Mečku da proda i njemu motore (jer je još 2008 bogati indijac a sad robijaš Mallya isto kupio motore za 2009) jer ima šasiju za pobjedu. Norbert Haug je tad rekao "nekako sumnjam da budeš pobjedio, al ajde". I nikad neću zaboraviti fotografiju sa Interlagosa i osvajanja WDCa od Buttona: Button, Rubens i čiča Brawn u majcama od Brawn GPa a Haug u majci od McLarena kao "glavnog partnera". Nakon toga, Mercedes preuzima momčad od Brawna, daje Dennisu da otkupi dionice i McLaren postaje običan kupac motora kao i Fors Inđija te kasnije i Williams. Doslovno "na ti motor i delaj s njim kaj oćeš, nemoj me niš pitat".

Red Bull je sa Renaultom imao drugačiju putanju. Oni su usrali sa V6 Turbo motorom pa je završilo kako je završilo, ali se neke paralele mogu povući jer je i Renault počeo vući na svoju stranu više nego da pogoduje Red Bullu.

Pošto je meni neprežaljena stvar što ovi blesavi Japanci nisu uspjeli sa McLarenom doživjeti one divne trenutke kraja 80tih i početka 90tih. A još me više boli što McLaren opet nema SVOJ motor što zazivam i priželjkujem godinama. Jer bez toga, ponavljam, ti si qrac na biciklu protiv Mečke i Ferrarija (kad se opet poprave, a budu).

No za razliku od mene, ti imaš razloga za pozitivu, pogotovo ako Honda preda svoj IP za F1 power Red Bullu. Red Bull ima i para i resursa da se nastavi time igrati, samo je pitanje žele li u to ući. Ako bi oni u to krenuli tipa sada, da se krenu uhodavati i da iznajme ljude od Honde, vjerujem da bi 2022 kad se izmešaju karte bili konkurenti. Ali onda je pitanje kako budget cup gleda na to da imaš i fabriku motora pod kapom. 2007 smo imali Mercedes, Ferrari, Renault, Honda, BMW i Toyota motore. Cosworth je izašao ali da je netko htio mogo je i njih dobiti. Dakle 7 vendora motora. Sad smo na 3 s time da bi Renol mogao putem Honde pull the plug ako kombinacija sa Alonsom i novim 2022 bolidom ne uspije. A onda je to i parastos Formule 1 kao takve.

No da ne mračimo, nadajmo se dobroj utrci po hladnoći i kiši na legendarnom Nürnburgringu

Zz
Brko je offline