Citiraj:
Autor Lewis
Za Octane i opcenito GPU rendering se ne koristi SLI jer nema benefita, cak nekad zna i usporit par posto zbog SLIa tako da sluzbeno nije preporuceno.
Sto se tic eperformansi ubrzanje je lineanro tako da kao jedna graficka renderira 100 sec sa dvije radis 50 sec sa 4 radis 25 sec itd itd..
Grafe rendaju paralelno, sve dobiju iste podatke i svaka renda za sebe i onda salju podatke na spajanje (tile render) u istu sliku/frame (frame buffer).
Stoga se VRAM ne zbraja nego imas VRAMa tolko koliko "najmanja" grafa ima (mozes mixati razne grafe tj. nemoraju biti iste ali ako imas jednu sa 11GB i jednu sa 8GB projke ce ti biti limitiran na 8GB).
Doduse od unazad par godina u Octane-u postoji opcija OOC (Out of Core) tako da u slucaju da ti ne stane sve u VRAM onda se dio toga prebacuje na systemsku memoriju sto je sporije ali bar mozes zavrsiti/izrendati projekat dok prije te opcije unazad par godina si samo dobio error (out of memory) i gotovo, tada bi morao optimizirati scenu, modele, teksture da sve uspujes strpat u VRAM.
Danas nije vise tolko presudno pemd ausporava render zavisno ko kilicine VRAMa, ako koristis samo 0,5-1GB OutOfCore onda je usporenje oko 20-25% ali ako korsitis 4-5GB system Rama po mojim testovima usporenje je bilo 200-250%.
Ako se koristi NVlink onda se dupla VRAM tj. povezujes dvije grafe u "jedan pool" tako da u slucaju 3090 bi to znacili 48GB VRAMa.
Sto se tice dobitka na VRAMu pa generlano RAMa, VRAMa ili GPU/CPU snage NIKAD previse. Ja sam nedanvo imao projekat sa preko 600 textura (neke su 1k neke 4k a par je bilo i 8k), unikantih poligona preko 25 miliona i hrpe instanci (bilioni) a projekat je "pojeo" oko 14GB ukupno (VRAM + OOC).
GPU VRAM ima opako dobru kompresiju tako da ono sto mi 3d program pojede za ucitavnje takvog projekta (oko 50 GB systme RAMa u ovom gore slucaju) stane u GPU na 3-4x manje VRAMa tako da 24GB VRAMa mi je kao 100GB RAMa sto se tice iskoristivosti u projektu prije nego krene OOC usage.
|
Puno hvala na odg. Čisto da i mi laici o ovom dijelu nešto naučimo.

Dakle VRAM bez SLI-a se ponaša kao veličina HDD/SSDa kada ih se trpa u RAID, uzme se veličina najmanjeg, a ostalo se gubi.
Po ovome bi ti očito 3090 sjele ''ko budali šamar'' zbog VRAM-a. Ili još isplativije 3080 20gb ako izađu i po nekoj normalnijoj cijeni.
Nadam se da ovo nije prevelik OT, pa se ispričavam.