Citiraj:
Originally posted by bude Nadam se da znas razliku izmedju klasa tranzistorskih pojacala..
|
Nadam se da znas razliku smisljeno projektirane cjeline od pukog okretanja potenciometra za bias i prevodjenjem pojacala u A klasu?
Kao sto Rowland godinama govori :
"Sonicka perfekcija se ne postize zasebnim zahvatima vec kumuliranim individualnim dostignucima i znanjem. Vaznije je posvetiti se topologoji svih elektronickih sklopova, selekciji pasivnih i aktivnih elemenata, fizickom i elektricnom integritetu uredjaja"
Neki od najvecih dizajnera su odavno digli ruke od A klase.
Mali efikasni amp A klase je interesantan, ali odavno me ne zanimaju velika pojacala A klase, jer sam se odavno uvjerio da postoje i drugi putevi koji daju cak i korak vise.
Koliko god volim zvuk, dok se ne ostvari neko vrijeme snova Tesle i slobodne energije (iluzije) nikad ne bih zelio imati velike A klasne ampove. To su jednostavno gutaci struje, enormni zagrijavaci okoline i ekstremni gubitak prvobitne vrijednosti cim izadju iz ducana. Uzasavam se pomisli da mi stoje A blokovi i da se stalno nerviram jesu li se pregrijali i trebam li raditi pauzu izmedju slusanja.
Za razliku od lampi istrazivanje tranzistorskih poluvodica ima jos tek za otkrivati potencijale...dakle jos puno se moze pomicati prema boljem, mada ni lampe ne spavaju istrazivanjem, posebno otkad bivsa super sila iz vojnih arsenala izvlaci 6H30 super tubu
Uglavnom bez obzira na klubova Bipolaraca, Mosfetovaca, Jfetovaca, Triodasa, Pentodasa (direktno ili indirektno grijani)...
Pravi zalubljenici slusanja glazbe samo uhom mjere distinkcije a ne nazivnim ustrojem klase.
Iz osobnog iskustva najbolja sinergija za full range sistem je snazan ali sonican snazi amp (ampovi) sa Tube predpojacalom.
To je tradicionalno najbolji brak autoriteta i finese.
No ako se ne radi o full range sistemu (realnost za vecinu) onda doista ne igra ulogu nista drugo do usiju onoga koji slaze svoj setup.