View Single Post
Staro 02.10.2020., 11:51   #8370
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp
 
Disco's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 4,471
Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
Od 0 do 100%

Podrška 300 serije čipseta nužno ne ovisi od proizvođača ploče već i o AMDu.

Jer ako AMD baš ŽELI da mi sa prastarim pločama ne bootamo Zen3 procesore, AMD će to riješiti kroz PSP. I ako oni to riješe, MBO makeri se mogu j...

Ako AMD to ne zaključa kroz PSP, onda ovisi o MBO makeru tj onda može ali NE MORA izdati BIOS jer AMD "dozvoljava" support na 400 čipsetu dok za 300 postoji jasno NE.

E sad, dobra stvar je ta što imamo ljude koji će nam reći je li AMD zaključao to kroz PSP ili nije. Ako zaključaju, navuči će shitstorm na sebe što nikako ne žele. A ako ne zaključaju, vrući kesten prebacuju na MBO makere koji će se onda vaditi kako znaju.

Moje mišljenje oko Zen3 podrške na 300 pločama objektivno je malkac podijeljeno. Ima i ZA i PROTIV. Iako imam X370 i volio bi tinkerat još jednu generaciju Ryzena na njoj, postoje neke sumnje u dobrobit toga. Zašto?

Recimo da dobijemo isti tretman kao i 400 ekipa. Za 400 ploče je rečeno "dobit ćete 1 beta BIOS u kojem neće biti podrške za starije procesore i NEMA NATRAG sa njega (ne znam jel vredi za Flashback-button ploče)". I što ako taj 1 beta BIOS bude imao pizdarija kakve su imali prva 2-3 BIOSa za Zen2 na 300 pločama? Sumnjam da će itko u Assusu razvijati i debuggirati BIOS za skoro 4 godine staru ploču iako je bila flagship. Možda hoće a možda i neće.

Šta god da bilo od gorenavedenog, saznat ćemo brzo. Matematika je jednostavna. Ako netko želi Zen3, a nebu šljakalo na 300 ploči, bude kupil B550 ploču eto sad Tomahawkice za 1200 kn što je steal za takvu ploču. Jest da je škrta sa priključcima iza ali kome je dost tih 5 USB portova, mislim da nema kaj gledat dalje previše. No bumo se još malo strpili
Vidio sam tvoje pitanje za Stilta vezano uz x570. Nego o kojoj tabli konkretno razmišljaš?
Inače i ja sam pomislio da će reći baš to što i je, x570 je bespotrebno rastrošan i zahtjevan chipset dok je B550 više nego dovoljan.


Meni je malo muka jer sam c6h uzeo prošle godine i trenutno sam jako zadovoljan sa njom, a opet me vuče da pređem na zen3, samo ovaj put nema žurbe. Opet razmišljam, pa koliko smisla ima preći na B550 i recimo 8/16 ili 12/24 zen3 kada za 1g izlazi DDR5 platforma. A Lisa se nameračila da svakom generacijom Zen-a da pošten skok, a ne ko plavci (i to me mami da bacim novčiće )....pa možda i ostanem na zen 2 do zen4 ili zen5. Ili puknut 3900x/xt kad mu padne cijena i bok. A što se tiče Flashbacka, koliko sam ja skužio, FB je u stanju doslovno pregaziti sve SVEEE, tako da mislim da ćemo moć šeteat napred-nazad kako nam paše.

Inače mi se moram priznat čak i sviđa dio gdje izgleda 6xx chipseta neće ni biti, skužili su valjda da ih je narod prokužio da je to sve (osim x570) jedan te isti chipset samo prepakiran....ili im je neisplativo i žele ''pomoć'' vendorima da rasprodaju silne zalihe.
__________________
Slobodno me dodajte na PSN
Disco je offline   Reply With Quote