View Single Post
Staro 01.10.2020., 10:16   #8355
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Sad je samo pitanje je li toliko bolji IPC ili procesor "bolji drži" viši takt tj da mu je "sustained" clock osjetno bolji od kraćih burstova na Zen2.

Ovo izgleda brutalno, ako je istinito. Izgleda kao već skok sa Zen2 na Zen3 nego što je bio sa Zen/+ na Zen2. Možda će se za ovo čudo isplatiti kupiti 500čipset ploča ako ne bude išao na 300čipset ploče. No vidim da je hype puuuuno manji nego lani kad je izlazio Zen2. nVidia navukla sve spotlightove na sebe i neka je. Za 7 dana info, a do kraja mjeseca sve saznamo.

Oko taktova opet oprez da nebi bilo kao i lani 4.7, 4.8 pa i 5GHz a na kraju škocke suze jer nitko nije čuo "dajte malo soli". Ne treba ni 4.8 ni 5.0, jer ako IPC recimo u najgorem slučaju 15% (navodno je više, ali recimo da je 15% nekakav realni scenarij) to znači da na recimo Zen3 na 4400MHz = Zen2 na 5100MHz koji nisu mogući ni u kojem normalnom scenariju sa Zen2 procesorima.
Loši neće biti sigurno. Samo je pitanje koliko će biti dobri, manje ili jače

Ono što me više zanima je što je sa pločama? Procesori se predstavljaju za 7 dana i launchaju za max 40 dana. Lani smo imali predstavljanje procesora krajem svibnja a launch 7.7., ali smo za X570 ploče znali već dobro debelo u ožujku ako se ne varam. Sad ni muu ni bee vezano za X670 ploče.

Moj gestimate je da će Zen3 Vermeer ići na postojeće X570 i B550 ploče uz BIOS koji je već vani (MSI). Ono što mi nije jasno je što je Zen3 Warhol? Ako mu launch bude 2021 kako je najavljeno, jel moguće da to bude neki die-shrink hibrid koji će biti neki AM4(+) procesor sa DDR4 i DDR5 podrškom na tom X670 čipsetu, a onda 2022 pravi AM5 socket, X770 čipset i Zen4.
Ili je Warhol u pipelineu samo kao odgovor na nešto Intelovo ako ovi izbace neki cpu nasviran na 5.5+GHz.

Kako god bilo, od 2017 na ovamo, stvarno je zanimljivo na području procesora. Čovjek ima izbor doslovno na eci peci pec, ovaj ili onaj i koji god kupi nema nekih velikih kompromisa kao recimo prije 2017 kad je izbor bio i više nego jasan. Dobro je sve.
Brko je offline   Reply With Quote