View Single Post
Staro 01.10.2020., 09:22   #736
C128
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor darkijas Pregled postova
Da, kod nas crno-bijeli svijet. Za viksu su vjerovatno jos dobri,ali takodjer i od tamo ih ekipa rjesava. Crt-tv-i ubrzano nestaju, ali ne zato sto masovno rikavaju, vec potpuno ispravni zavrsavaju na odpadu. Gleda radnog vijeka, kvalitetniji modeli mogu potegnut bez problema i 30 godiina rada na umjerenim postavkama kontrasta.
Imao sam Grundig 66 cm od 1977. - 2004. kad se blesirao i nabavih Philips 70 cm. Tada je samo doplata za daljinski koštala 400 DEM, a TV oko 3000 DEM (solidan polovni auto).

Imam još u povremenoj upotrebi dva stara CRT-a 55 cm iz početka 90ih. Na jednom (no name) je riknuo VN trafo, dok se drugi (SONY Trinitron) nije uopće kvario. Kako mi rođak ima RTV servis ugradio kvalitetan trafo i radi već 15 godina.
Po pitanju potrošnje struje noviji CRT-ovi (2000+), ako nisu 100 Hz i ogromnog ekrana troše manje od plazmi, u rangu LCD-ova starih 5-10 godina. Novi LED TV su štedljiviji, ali treba znati da ono što piše na naljepnici nije maksimalna snaga, nego neka prosječna uz polucrnu sliku.

Svojedobno sam imao raspravu s kolegom da je jeftinije kupiti plazmu od 6000 kn, nego CRT za 2000 kn kad se uračuna koliko košta 1m2 stana. Sve ima svoje prednosti i mane. Kad čovjek ostari više ne vidiš čitati titlove na CRT-u od 55 cm, koji ti je nekoć bio čudo tehnike.
C128 je offline   Reply With Quote