Ne znaju svi da hladnoća smanjuje kapacitet zna manje od 5% ljudi, covik i je ovo napisao kao warning ljudima koji uzimaju elektricno vozilo.
Vrlo jednostavno definirano i ukratko sročen članak: EV još nije i nemože bit mainstream u lijepoj našoj.
Pitanje je jesi li spreman na zajebanciju i kompromise. Ja iako obožavam tehnologiju i vidim budućnost u tome, nisam spreman na prčenje sa punjačima, traženje odgovarajućeg, čekanje da se napuni, drkanje sa polufunkcionalnim aplikacijama, iznenadne šokove sa "punjač izvan funkcije" a jučer u funkciji, iskakanjem glavnog osigurača. Jednostavno ne mozes se oslonit na to vozilo, i mislim da sad trenutno, u hrvatskoj, EV jako teško može bit jedino vozilo. Ali to je moje mišljenje, ja sam zato uzeo tojotu jer je meni broj 1 u autu sigurnost i pouzdanost.
I sad razmisliš malo, još ok mi što imamo svoje kuće i sl, di možeš uštekat auto direkt u kucnu utičnicu. Šta je sa ljudima koji žive u zgrdama gdje garaže nemaju utičnice, ako živiš u ilici, di ćeš ti punit auto. Šta ako 100 ljudi iz ilice ima EV, di će tih 100 ljudi punit auto? Čekat do 5 ujutro da se oslobodi koji punjač da možeš na put? Bacat kabele kroz prozor na ulicu?
Citiraj:
Autor MadBoY
Još uvijek nisi odgovorio jel u cijelom svijetu ima dnevno barem 15 EV automobila koji se zapale.  Vjerojatnost da izgoriš u EV autu, zbog baterije, ti je ista kao i da se stan zapali radi mobitela - užasno mala.
|
Lako u normalnom modus operandi, sudar je drugi par postola, kažem ti jako je lako ventati li ion bateriju. A kad se jedna venta krece show. Pretpostavljam da se jesu nekako zaštitili ali opet...
Citiraj:
Autor MadBoY
Svi trabunjaju da treba razviti mrežu punionica i onda najednom postane nemoguće dovući struju do parkinga, u gradu, čiji je vlasnik grad i gdje je vlasništvo 1/1  . Gdje god ima naplata parkinga znači da je vlasništvo 1/1 i mogu se postaviti punjači. I sa, nazovimo ih, "inteligentim" punjačima je moguće napuniti sve te parkirane automobile, jer kao što sam rekao, nisu svi na 0% i ne trebaju svi 100%. I ako poslodavac omogući punjenje automobila dok si na poslu - riješeno je skoro 90% problema s punjenjem.
|
Opet hrvatski problem. Hrvatski poslodavci su bas širokogrudni inače

, alii možda kompromis puni auto ne dajem ti putne bla bla. Možda ali opet u nekoj budućnosti.
Citiraj:
Autor MadBoY
I nije mi jasan komentar za kuću, pa valjda gdje parkiraš svoj auto možeš i sebi staviti punjač? Ne parkiraš valjda kod susjeda  . Nisam ni rekao da dijeliš sa susjedom, već ako jedna kuća ima više automobila ne treba svakom autu 7 kW i ne moraju se svi puniti u isto vrijeme.
|
Sad trenutno imamo u kuci 5 auta, bit će uskoro 6. Sve je familija ali svako ima svoj plan i program. Ja idem vamo, rodjak tamo, stric onamo, drugi stric ovamo. Ne moraju se svi punit ali, vjerojatno da su EV svi bi ih stavili navecer punit, da si miran ujutro.
U svijetu je to sad Early adopter tehnologija, u norveskoj je blizu mainstreama, a u nas je zasad prealpha early adopter, a u BiH npr mogu preptostaviti da je prealpha prearly preadopter