Tema: Automobili
View Single Post
Staro 29.09.2020., 13:20   #51829
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor MadBoY Pregled postova
Sve više... ima li ih 15 dnevno? U cijelom svijetu?
Zašto onda imaš mobitel, laptop, fotić... sve je na baterije i sve se može zapaliti, pa opet svi to kupujemo bez da se itko zapita što ako se zapali.
Zato jer kad ti se zapali fotić, mobitel i ostalo ces u najgorem slucaju ostat bez prsta. A ako ti se auto zapali ostat ces bez glave. Pogotovo u sudaru gdje izgubis svijest.

Citiraj:
Autor MadBoY Pregled postova
Da, doslovce jednog potrošača .
Većini je domet od 300-400 km sasvim dovoljan jer 90% vremena se vozi po gradu. Bit će ih i s dometom od 600-700 km ali vrijeme punjenja nije tu presudno, pogotovo ne od 0% do 100%, bitnije je od 20% do ~ 80% i da ima dovoljno punionica. Ionako na benzinsoj ostaneš duže od 5 min kad ti je put 1200-1500 km. Dok natankas, platis, odes na wc, svi ostali odu na wc, pa kupe gluposti usput jos i dok se vrate ode sigurno više od 5 min.

Bitnija je infrastruktura, da recimo imas EV i dok si na poslu nek se puni, ne mora se puniti na 150 kW, dovoljno je i 7,2 kW ili čak i manje, jer za 8h će se bez problema napuniti za par dana vožnje po gradu.
Tu se slažem nek mi od 20-80 napuni u 5-10 minuta, super ništa mi više ne treba. I da imam svagdje za napunit.
Problem je i sa kucnim punjenjem. Dakle ja sad ispred kuce imam 5 automobila, da su svi elektricni, i da se svi moraju punit to je 5*~3-7kw već je pitanje jel smiš pećnicu i grijanje upalit u kući

Činjenica je da je ovo budućnost, ali svi sa EV su trenutno "early adoptery" koji ipak trenutno pristaju na kompromise.

Najpameniji transfer, po mom osobnom mišljenju, bi bio sa plugin hibridima koji imaju mali benzinski generator struje. Čisto da imaš, zlu ne tribalo, koji se pali na tipa 20% ili kad ga ti upališ.
Ili da barem dio battery packa bude neki standardizirani, da ga možeš zamjeniti na brzinu, ko bocu plina.
Jer sa običnim autom kad ostaneš bez goriva treba ti kanta, sa EV ti treba šlepa...
OuttaControl je offline   Reply With Quote