Malo da razriješimo nedoumice, nemojte miješati FullHD signal s DVB-T2 emitiranjem, i "stari" DVB-T standard omogućavao je FHD, kod nas je bio u testnoj fazi i nikad dalje od toga nije otišao. Ljudi su me blijedo gledali kada sam objašnjavao da je uvođenje DVB-T s mpeg2 kodiranjem u Hrvatskoj čista glupost i da će to biti kratkog vijeka. Slovenci su uveli DVB-T s mpeg4 i oni još ne prelaze na DVB-T2 i imaju FHD signal državne televizije.
Za prijem TV signala koji nije standardno podržan od strane proizvođača, konkretno analogni signal na kartici koja je specificirana kao isključivo DVB-T kartica, radi se o tome da je sam čip TV tunera u nekoj prethodnoj inačici imao podršku za analognu TV koja je izbačena iz softvera i specifikacija proizvođača iz određenog razloga, npr. struktura novog čipa je prekopirana iz starog modela i samo nadograđena a proizvođač ne želi ulagati u softversku podršku za analogni dio.
Neki proizvođači su projektirali DVB-T čipove kada je DVB-T2 standard već bio donešen (još 2008. godine ali nije bio u upotrebi) i uključivali hardversku podršku za DVB-T2 u sam čip, te modele je moguće nadograditi da podržavaju DVB-T2 ako su hardverski napravljeni za dekodiranje DVB-T2 signala. To "reprogramiranje" svodi se na update firmwarea i/ili softvera, ne postoji nikakvo skriveno hardversko/softversko "otključavanje" TV tunera da on magično iz DVB-T postane DVB-T2 ako nije hardverski podržano dekodiranje DVB-T2 signala.
DVB-T2 TV tuneri primaju i DVB-T signal jer su unatrag kompatibilni.
I obratite pozornost na nadogradnju DVB-T2 tunera s HEVC odnosno H.265 podrškom jer su neki TV tuneri dolazili bez podrške za taj standard, ne radi se o nadogradnji s DVB-T na DVB-T2.
Ovdje je prikaz razlika između DVB-T i DVB-T2:
https://www.researchgate.net/figure/...tbl1_257877112