View Single Post
Staro 13.09.2020., 20:46   #14
filmoljubac
Registered User

Datum registracije: Jul 2008
Malo da dignem temu iz mrtvih.
Dosad je snimanje digitalnog signala s kabelske televizije išlo OK, baš kao i snimanje analognog signala.

Koaksijalni kabel sa signalom analognih kanala Bneta išao bi u Pioneer linijski DVD recorder s analognim tjunerom i moglo se programirati i obaviti snimanje različitih analognih kanala. Iz recordera bi koaksijalni išao u TV, mogao se jedan kanal snimati, a drugi gledati. Digitalni signal se također mogao snimati, SCART-om bi se spojio receiver kabelske i recorder koji bi preko AV kanala snimao ono što trenutačno ide na kabelskoj - nije bila savršena HD slika ali su se normalno snimali filmovi i serije HBO-a te ostali brojni kanali. U drugoj sobi sam imao još jedan TV i recorder i vlastiti TechnoTrend HD receiver koji je imao i svoj programator, dakle moglo se programirati da receiver kad me nema kod kuće mijenja kanale pa bi drugi recorder mogao snimati i nekoliko različitih digitalnih kanala.

Sada dolazi do problema. A1 (bivši Bnet) do kraja godine najavljuje ukidanje analognih signala. Digitalni kanali će se moći gledati samo preko novih receivera. Zamjenski receiver Kaon VM1200 će zasad imati utor za SCART ali za buduće usluge (kabelska TV+internet) izgleda da će standard biti Kaon KSTB4020 koji nema SCART i izgleda ovako https://postlmg.cc/06r3DqWS

Ukratko, kako ubuduće snimati digitalne kanale na DVD recorder? DVD linijske rekordere koji prže snimke na DVD više ne proizvode, ovi stari snimaju digitaliju samo preko SCART-a, a SCART-a nema na budućim receiverima. Eventualno preko HDMI-SCART kabela (HDMI receiver-SCART recorder), ako to što vrijedi?

Naravno, onda ne mogu povezati receiver i TV preko HDMI, a ne mogu više ni povezivati recorder i TV. Prije sam recorder i TV spajao preko SCART-a, recorder ima 2 SCART utora a plazma TV ima 3 SCART utora no sada novi TV-i uopće nemaju SCART utor, jer i oni svi prelaze na HDMI. Trebam ionako kupiti manji TV za radnu sobu (dijagonala do 80 cm) no glupo mi je tražiti manje Smart TV-e sa SCART-om, ako mi to neće pomoći kod snimanja preko DVD recordera. Ukratko, puno problema a ne vidim rješenja...
filmoljubac je offline   Reply With Quote