09.09.2020., 05:44
|
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Autor bg_4_l
S obzirom da ima dosta ljudi koji su ili juniori po znanju ili po godinama, mislim da je ključna stvar za dobiti znanje doći u firmu gdje seniori znaju, vole i imaju vremena dijeliti znanje. Naravno, to je dosta teško za znati kad se javljaš za posao negdje, ako nemaš direktno poznanika, no možda nije loše probati pitati za konkretna iskustva oko toga po IT forumima, jer je to puno manji tabu od plaća, a realno puno bitnija stvar od nominalne plaće.
Dodatno, kao savjet drugim juniorima jer sam i ja bio/još uvijek jesam u nekoj mjeri u tom statusu što se iskustva tiče, pogledajte kad jednom dođete na neku takvu poziciju što seniori oko vas ne vole raditi. Uglavnom su to neki dosadni administrativni poslovi, zatim rutinski poslove, pa neke noćne akcije koje nisu takve da zahtjevaju top inženjera da bude budan i probajte uskakati u to. Budite proaktivni i većina seniora (koji si i normalni ljudi) to nagrade tako da si daju truda kad vi negdje zapnete.
Posljednje što mislim da može biti komparativna prednost mlađima i onima kojima ne smrdi jako programiranje, je da osim tog admin dijela kojim se bave (serveri/mreža/storage/kajgod), probaju naučiti i neki skriptni jezik, recimo Python. Fora je da seniori uglavnom jako dobro znaju tehnologije s kojima se već dugi niz godina rade, ali zbog nedostatka vremena i želje da nauče programirati neke stvari rade jako neefikasno (čitaj skoro sve ručno). Ima puno prostora za automatizaciju već samo poznavanjem nekog skriptnog jezika, a ukoliko se nauči neki dedicirani alat za automatizaciju tipa Chef/Puppet/Ansible još i više. Sretno svima 
|
Ne nuzno...Iskustvo s vremenom dode, bitna je samo volja za ucenjem i "IT inteligencija" u smislu da kad proucis nesto da to zbilja i shvacas kak sljaka. Knjiga ima na pretek za ucenje kao i online primjera. Homelab (dosta ti je virtualka ak si na knap s lovom, tak sam bar ja poceo) i deri.
|
|
|