View Single Post
Staro 08.09.2020., 18:45   #74
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor tun3 Pregled postova
Radim u jednoj turističkoj firmi 9 godina i pokrivam 15 objekata +/-;
ja se raspitao za maistru, kad sam čuo uvjete koje daju "ajtijevcima" nisam ni predao molbu.

Citiraj:
Autor Guls Pregled postova

Pitam se to isto zadnjih 10 godina.
Najveći mi je problem što se sav posao nudi u Zg, a ja u Samoboru. Dok dođem na posao i s posla, gubim dva sata svaki dan (u najboljem slučaju). Ovdje sam za 10 min na poslu i 10 min natrag. Valjda zbog toga šutim trpim radim. Idealan radnik, kaj ćeš
ja sam tu di jesam zadnjih ~4 godina okvirno. svaka čast vama koji možete i želite ići van, u drugu državu sa svim rizicima i strahovima i nejasnoćama koje to nosi sa sobom. ja nisam tako avanturistički nastrojen.
ovo boldano i mene smeta. koji kurac je sve u zagrebu?! zašto je jedini konkretan IT u istri infobip? ima hrpa malih koji malo i plaćaju , ugovor na neodređeno ne postoji, radiš SVE i sutra dođe korona21 i na cesti si.

živim i radim u malom mjestu na moru, gdje nema ničega osim turizma praktički, support & sistemaš sam nama i povezanim firmama (troje nas je u odjelu). radim na 5 minuta od doma, 8-16h, nema nikakvih ekscesa van radnog vremena, nema službenog mobitela (tj ima ali ostaje ili u firmi ili na mute i ne javljam se na njega). plaća je nikakva za IT, ali u usporedbni šta se nudi u svim lokalnim firmama (turističkima i ne), tu smo negdje, oko 6k kn. fuš mi podeblja mjesečni proračun i time si platim sve režije i troškove , i ostane para za neki komadić hardvera. a plaća ide sa strane pa si sad zidam kuću.
ima tu i materijalnih ne-novčanih benefita, i nematerijalni benefiti (ne moraš baš bit 8 sati na poslu, kavica van firme je ok, služćbeni auto kad treba, jako fleksibilni slobodni dani tj godišnji... praktički bez najave i bez uvjetovanog datuma odlaska).
nakon radnog vremena ide kavica sa ekipom, popodne po ljeti padne kupanjac (u moru, jel)... vikendi su off i imam svo vrijeme za sebe.

i sad - da se idem zajebavati sa odlaskom u nekakav zagreb ili inozemstvo, a za šta? u zagrebu nema ničeg, prirez je ono, upucaj me, stan je barem 2500kn, plus troškovi prevoza. i onda još imam 2 dana jahanja za doć na more i tražit godišnji da se 5 puta godišnje okupam u moru?
a za van, da živim sa još 3 cimera u nekakvoj sobici / stančiću kojeg plaćam 2000 eur / gbp? i da prve 3 godine dok skupim potrebno traženo iskustvo radim za 2.5 - 3k eur i nemam nikakav život? pa umret ću tako.

IT kod nas definitivno nije cijenjen, vodimo se kao trošak, ali s druge strane kompletna infrastruktura je u našim rukama. zajebavaš me? imam 2 klika da ugasim cijelu mrežu i kompletno poslovanje i ni bog otac ga više ne osposobi, dok se skuže vlanovi i resetiraju switchevi će proć tjedan dana. to naravno povlači za sobom i neku pravnu odgovornost, naravno, ali da je moguće - moguće je. i nitko ne kuži koliko je IT bitan dok nešto ne crkne. imamo 8 servera , sve je in house (web, mail, data storage, erp), sve ima redundanciju i backup , jedino šta same virtualke na serverima ne održavamo mi već je to outsorcano (uprava ne želi investirati u naše obrazovanje i certificiranje, pa rađe plaćaju xy k kn mjesečno vanjskoj firmi).

tako da - zapeo sam u poziciji iznad koje je kod nas gotovo pa nemoguće otići, a ne žele nam platiti daljnje obrazovanje. odlazak iz firme mi se , financijski gledano, ne isplati. svugdje će plaća biti niža ili ista, a uvjeti lošiji ili isti.

šta biste vi u tom slučaju napravili? na poslu je ok, nema pressinga, nema prekovremenih, radi se laganini, plaća kaplje svaki mjesec redovito, fuš kaplje redovito, živim u gradu gdje turisti dnevno plaćaju 100 eur da bi si brčkali noge ... i budim se svako jutro u 7.40 da bi u 7.55 bio na poslu.
jp_rv je offline   Reply With Quote