Citiraj:
Originally posted by frANZi
U skladu s ovom temom, evo i jedan dobar link:
http://links.hr/modules/leksikon/leksikon.php
*link objavljujem u dobroj namjeri i nadam se da se neće netko ljutiti
Naime, ovo je leksikon mnoštva pojmova iz svijeta računalstva i informatike. Svaki pojam ima detaljno objašnjenje i nadam se da će koristiti svima, kao i upitnik.
|
Buwahahahamuwahahahhahaaaa!!!
Brutalno! : hitthewa : giljotin
AGP
Advanced Graphics Port naziv je mjesta na matiènoj ploèi u koje se utièe grafièka kartica. Prednost AGP porta pred standardnim PCI portom je u tom što postoji direktna veza na relaciji procesor AGP utor što omoguæuje bržu komunikaciju u odnosu prema PCI utoru.
ATA
Ova kartica ima naziv ATA (AT bus Attachment) i vrlo èesto se rabi naziv AT kontroler ili AT-bus kontroler mada ona u suštini nije kontroler. Na nju je moguæe prikljuèiti dva disketna i dva diskovna ureðaja, s fizièkim imenima A: i B: za disketni ureðaj te C: i D: za tvrde diskove.
DDR2-Ram
Prenosi istu kolièinu podataka u jednom radnom ciklusu kao i obièni DDR. Prednost DDR2 rama je što podržava radni takt do 1Ghz. Ova karakteristika poskupljuje njegovu proizvodnju
pa ga za sada možemo naæi samo na HIGH-END grafièkim karticama.
File Server
Server koji služi za pohranu WEB stranica... (ovaj je za antologiju, op.a)
IDE
IDE (Intelligent Drive Electronics)...
SCSI
Small Computer System Interface je standard spajanja diskova (optièkih ureðaja i nekih drugih) na osobno raèunalo. SCSI prikljuèak se izvodi putem kontrolera koji je utaknut u PCI Slot matiène ploèe. Razvoj SCSI-a datira od 1986. godine od kada je uvedeno više noviteta vezanih uz brzinu, broja ureðaja koje je moguæe prikljuèiti te sigurnost prijenosa podataka.
Smart-HDD
Self monitoring, analysis and reporting technology oznaèava disk koji sam nadgleda sve važne parametre vezane uz nesmetan rad diska.
Telnet
Telnet je internet usluga...
UNIX
Universal Internet eXchange je operativni sistem za radne stanice,a svoju široku namjenu nalazi u «mreži svih mreža».
Isukrsta ti, kada sam vidio "UNIX", znao sam da ima jos toga, a ovo je samo mali dio, bez cepanja dlake...