View Single Post
Staro 01.09.2020., 11:19   #4885
Kerefek76
Premium
Moj komp

Kerefek76's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Nedavno su na poslu naručili nove ThinkPad T14 Gen 1 modele s Intel Core i5-10210U procesorom.

Na moje pitanje zbog čega nemamo (za iste nofce) izbor s AMD Ryzen 5 Pro 4650U ili 4750U varijantama - eto mi cvrčci u pozadini.

Super laptop u svakom pogledu, ali s 4C/8T procesorom u 2020., pa reko jebeno ste to naručili, svaka čast.
Iz mojeg iskustva, jedino rendering u video i animacijskoj produkciji te FEM kalkulacije u strojarstvu imaju koristi od više od 4 jezgre. Za sve ostalo je bitnija frekvencija proca tj. performanse jedne jezgre. 4 jezgre su sasvim dovoljne za 99% radnih zadataka.

O hyperthreadingu bi se dalo diskutirati. Ja sam recimo na svojim Thinkpadima w541 i sadašnjem P53 isključio hyperthreading jer za CAD on efektivno usporava rad. CAD aplikacije tijekom modeliranja i regeneriranja koriste samo jedan thread i ako je hyperthreading uključen to znači da mi regenerira efektivno sa pola brzine proca (mjerio sam tako da tu nema nikave diskusije). Jedino za regeneriranje pogleda na nacrtu koristi više threadova i naravno za FEM kalkulacije a tu je opet svejedno imao 4c/4t ili 4c/8t konfiguraciju. Kad se zbroji i oduzme, isti k kod ozbiljnih stvari koje zahtijevaju 100% zauzeće proca. Hyperthreading je čini mi se samo Intelov markentig i ima koristi jedino kod puno istovremenih stvari sa laganim opterećenjem.

Tako da je taj i5-10210U sasvim ok proc. Turbo ide do 4.2 i što je najbitnije nema velik TDP jer je zagrijavanje velik problem (moj w541 se zaista nekad mučio sa hlađenjem)
Kerefek76 je offline   Reply With Quote