View Single Post
Staro 24.08.2020., 10:46   #64
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Citiraj:
Autor ALiEN17 Pregled postova
Ljudi, mene zanima ista stvar. Kroz neki rok, razmišljam da otvorim ili svoj obrt ili j.d.o.o. Pružao bih intelektualne usluge, zakonske obveze svakog poslodavca. Što je bolje od to dvoje? Napominjem, za otvaranje navedenog, odnosno pružanje takvih usluga trebaju mi neka ovlaštenja od strane MUP-a i MRMS-a. Obzirom da bi polako posao uhodavao, a ne posvetio se odmah u startu 100% i živio sam od toga, bio bih i zaposlen na 8h, odnosno puno radno vrijeme kod svog matičnog poslodavca, a preostalu kvotu, one extra sate bi radio kod sebe... moram li biti zaposlen u svom obrtu ili j.d.o.o.? tj. pretpostavljam da mi to mora reći onaj koji mi daje uvjete za obavljanje tih poslova, a to su MRMS i MUP, jesam li u pravu ili se varam?
To se ti moraš odlučiti na temelju svojih procjena.

Paušalni obrt:
Do 300.000kn godišnjeg prihoda definitivno najbolja moguća opcija, najmanje poreza i troškova
Imaš fiksne troškove od (moja procjena) 1200-1800kn, bez obzira na prihod u tom mjesecu i moraš ih platiti.
Odgovaraš cjelokupnom imovinom.
Ne trebaš knjigovodstvo, ali ti je vjerojatno bolje imati ako imaš hrpu računa (kao gore navedeni frizerski salon).
Ne moraš biti zaposlen u njemu, ali moraš plaćati neke fiksne poreze na plaću, mislim da su nešto niži od slučaja kada si zaposlen.

d.o.o.:
Iznosi prihoda su neograničeni i ne odgovaraš svojom imovinom nego imovinom tvrtke. Ali ti je knjigovodstvo obavezno i ukupan porez do isplate na račun ti je cca 23-24% zavisno od prireza. Od sljedeće godine će biti nešto manji, cca 21-22%.
Ne moraš biti zaposlen u tvrtki, ali ukoliko nisi nigdje drugdje zaposlen moraš plaćati neki iznos poreza iz/na plaću, nisam siguran koliko. Ako si zaposlen negdje drugdje, onda ništa.

Između te dvije opcije imaš još obični obrt, te j.d.o.o. koji je neka okrljaštena verzija d.o.o. uz ograničenja, ali ne znam baš o njima nešto.
Libertus je offline   Reply With Quote