View Single Post
Staro 04.08.2020., 09:10   #388
miki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Nybelung Pregled postova
Temeljna ploča i podna ploča nisu istoznačnice.

Da se mehanika tla uči na forumu ja bi sad bio inženjer, a ne tehničar.

Često temelji koje ja radim iznose 30%, ili više, ukupne investicije. Osobno, da gradim montažnu kuću ne bi gledao kako na temelju uštediti. Npr. bez termoizolacije ni u snu.

Znam da nisu istoznačnice, ali temeljna ploča se relativno rijetko izvodi na područjima sa dobrom čvrstoćom tla (kao što je i na mom i na tvom području). Nitko ne priča o uštedi na temeljima (naročito na TI) nego o optimalnom dimenzioniranju i armiranju (zašto se razbacivati armaturom i betonom, kad na montažnoj kući sigurno nikad nećeš dizati etažu u budućnosti).
30% investicije... pretpostavljam grubi roh-bau ("pod krov" što bi rekli) je relatibno OK ako se radi o prizemnici - obično se u nekim (najgrubljim procjenama) cjenovno računa temelj+krov=jedna etaža (s pločom naravno).
A ovo za tehničar vs. inženjer... upoznao sam puno tehničara koji mogu posramiti mnoge inženjere... tako da pusti ti titule... treba samo htjeti, malo razmišljati i biti informiran. Fizika zgrade je osnova (a kao tehničar ju znaš) i obratiti pažnju na detalje... i nema zime za kvalitetu.
miki je offline   Reply With Quote