View Single Post
Staro 02.08.2020., 13:29   #14989
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Funai je ovdje potpuno nebitan. Uostalom, ti si ga neznam zašto uveo u raspravu.

Offtopic, ali meni je sve to misterij današnje ekonomije. Nizozemci su išli popravit godišnji financijski izvještaj tako što su angažirali novog dobavljača, te počeli ugrađivat novije komponente. Tržište je prepoznalo kvalitetu. Reputacija osvježenog Philipsa je pogurala prodaju novih televizora u smjeru, da su isporučene komponente 2012 platili sa 70% dionica, a 2014 sa preostalih 30% dionica firme. Slični primjeri? U Splitu je Joško koji je prodavao brašno Bobisu na kraju postao vlasnik, u Zagrebu je vozač Luka kupio Dukat. Mađari su dio naftnih prerađevina prodavali natrag INI (po cijeni koju su dogovorili sa nekim ljudima u našoj vladi). Tek ćemo vidjeti kako će cijela Konzum priča nakraju završiti.

Glavno pitanje je što je to u konačnici donijelo kupcima. Čovjek koji već dugo radi sa tim kaže mi da su njihovi pekarski proizvodi čisti od jaja i od mlijeka. Već godinama u njihov pogon nije ušlo ni jedno jaje ni litra mlijeka. Sada je sve to u prahu. Čisti su . Novi proizvodi za divno čudo 'svježi' ostaju dosta duže nego ranije. Što se tiče Dukata, neznam, možda je ovo mlijeko danas koje traje tri mjeseca ipak zdravije u odnosu na ono neprerađeno koje se nekad kupovalo u vrećicama i trajalo je tri dana. Radni strojevi lokalnih građevinara i cijeli vozni park gradskog prijevoznika je to prije dvije godine tankao u Hercegovačkoj ulici na jedinoj benzinskoj koja je uz Eurodizel nudila i klasično gorivo. Glupost, ili nešto drugo. U Fructal proizvodima je nekad bilo dosta manje aroma ili tzv. prirodnih aroma, a više voća. Npr. prirodna aroma jagode i drugog voća je često produkt piljevine nekih vrsta drveta. Prirodna je, zar ne? Drvo je prirodni proizvod. Ima okus jagode? Dakle, nisu nas zavarali kada su napisali 'prirodan okus jagode'. Istina je relativna. Sve se ovo sasvim jednostavno da prevesti i na domenu električkih komponenti. Činjenica je da smo postali potrošačko društvo u kojem je kreativnost svakim danom sve više podređena potrošačkom dijelu. Smješno je, ali jednako kako standard raste, zadovoljstvo dobivenim je proporcionalno manje baš radi manjka kreativnosti, i to je sitna razlika koju će netko tražiti i spreman je platiti više kod novog televizora. Nitko ne govori da su Philips ili Vivax neisplativi televizori, ali ukoliko već postoji nešto bolje, zašto se gurati u šprancu i ostati na slici kakvu je u najboljem slučaju Philips imao prije dvadeset godina i to nadopuniti nečim što barem ja ne smatram kreativnošću na području televizore već u opremanju prostora.

Baš sam ga zakomplicirao, ali to je rezultat kad se pokušavaš odmoriti čitajući forum zato jer je prevruće za otići na plažu .
leonardo je offline   Reply With Quote