View Single Post
Staro 31.07.2020., 04:33   #100
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Pentel33 Pregled postova
takva neka nova aplikacija koja bi citala tvoj zdravstveni karton i na osnovu toga ti ogranicavala slobodu kretanja duboko zadire u ustavna prava.
Mozda i vrlo je upitna ta definicija. Konkretno:

1. Koji to poslodavac je duzan zaposliti te ako nemas papir ili "aplikaciju" koja dokazuje da si zdravstveno sposoban i ne zarazan ?
2. Zakon kaze da imas pravo na javni prijevoz ako si kupio kartu, kako se karte prodavaju sa raznim povlasticama tako javni prijevoznik moze traziti papir/aplikaciju + kune naravno da bi ti uopce prodao kartu.
3. Hoces uci u trgovacki centar ? Nema problema, pokazi aplikaciju na ulazu zastitaru...
4. Zelis uci u kafic/restoran ? Nema problema, vlasnik ga je pre-registrirao kao privatan klub i pusta samo one "clanove kluba" sa aplikacijom.
5. Sada u neke zemlje ne mozes uci bez friskog dokaza u vidu negativnog testa na coronu - to sutra moze biti €u aplikacija.

Primjera je bezbroj kako pojedinac ili bilo tko drugi moze uvjetovati neki posao, kretanje ili neka prava i to samo zato ako nemas aplikaciju. Kako ovdje nije jednom bilo napisano: Samo Zagreb, osobna primopredaja.
Dakle tko moze covjeka natjerati da proda to nesto na trznjaku nekome tko nije iz Zagreba ? Tko moze prodavacu reci da mora prodati osobi bez aplikacije ? Tko kaze da se osobna primopredaja ne moze uvjetovati aplikacijom ?

Mislim, pa dali ste svjesni da Sanitarna Knjizica bez koje zakonski ne smijes raditi neke poslove i koju ponekad sam moras unaprijed platiti da bi uopce aplicirao za posao te neka buduca mozebitna aplikacija su ista stvar ?
Nista drzava ne mora propisati, dovoljno da aplikacija bude podrzana od iste i da zazivi kao neki standard bez kojeg neces moci raditi u drzavnoj sluzbi ili privatno, kretati se javnim prijevozom, ulaziti u javne tj drzavne objekte ili one privatne.

Veli @Bubba , nokia u nekom postu gore... da, sve stima... pravo izbora i slobode da pojedinac nesto koristi ili ne. Samo.., nema ulaska u banku bez aplikacije ili bankomat ne izbacuje pare dok ne skenira istu... pa ti zivi u svoja 4 zida.
Nije problem u samoj aplikaciji koja radi to sto vec radi... problem je ako ista zazivi kao neki standard koji nece nuzno biti obavezno propisan od drzave ali ce od iste biti podrzan u vidu preporuke jer ista pomaze u kontroli pandemije.

Mislim. neki dan je PBZ masovnije slao promjene uvjeta poslovanja, kome se ne svidaja ili se ne slaze, moze racun zatvoriti... U svojoj sustini, izdavanje
ove aplikacije je mozebitno odskrinilo "vrata pakla" jer kako se dijete ne moze upisati u skolu ako nije redovito cjepljeno tako sutra budemo imali "pravo" izbora: Cijepiti se pokusnim RNK/DNK cjepivom ili imati aplikaciju.

Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. 31.07.2020. u 04:41.
silver_tip je offline