View Single Post
Staro 18.07.2020., 23:37   #25597
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Svjesni ste da je 24 fps, kao i kasnije 25 tj. 50 poluslika za TV, empirijski odredjeno kao neki minimum da gledatelj to dozivi kao pokretnu sliku? U to doba je bio tehnicki izazov i preskupo imati vise fps. Isto je i za TV rezoluciju, tj broj vertikalnih linija. TV je inicijalno analogan, teorijski neogranicena horizontalna rezolucija. Pa je bio prvo crno/bijeli tv, sto je opet uzrokovalo prilicno los nacin kodiranja boje u PAL-u...

Tako je u svemu, gramofonskoj ploci, magnetskoj vrpci, kazeti, CD-u, VHS-u, Laser Disku (ako je itko cuo za to), DVD-u, BR-u. Sampling rate CD-a je izabran po Nyquistom algoritmu pa se kasnije pokazalo da bi bilo bolje da je visi rate i i bolja kvantizacija od 16 bita al' u ono doba je bilo optimalno za strpati cijeli album na CD.

Svaki put su se javljali korisnici koji su navikli na prethodnu tehnologiju i nova ima je izgledala/zvucala cudno, neprirodno, lose.

A mi ovdje imamo sto? Par filmova, od toga jedan koji je los bez obzirao na rezoluciju, fps... To je kao da cijeli zivot slusate klasiku na gramofonu i onda sudite po jednom CD na kojem je neka cajka ili zadnji album Metallice

Istina i ja sudim po tom jednom filmu. Treba ih pogledati vise, na adekvatnom setupu, pa zakljuciti.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote