View Single Post
Staro 18.07.2020., 22:04   #4263
johnsmith
Premium

Datum registracije: Dec 2007
@flash1:

Znači, jači tlači
Ovi mali lokalni ISP-evi (voljatel, bnet, amis, btnet, mtnet, terrakom, dopuni niz) - neki više ne postoje, jer ih je preuzeo netko veći.
Recimo voljatel se istaknuo ako me sjećanje ne vara: prvi ponudili dsl flat za 150kn. Euforija, optereceni linkovi, krahirali na kraju. Netko ih preuzeo. End of story.
Bnet i Amis su se "tjerali" - dumpali cijene i ludim akcijama skupljali korisnike ne bi li si digli cijenu kod preuzimanja od strane ondasnjeg VIP-a.
Terrakom, btnet i mtnet još žive, ne znam koji im je end game, dal će ih skupit netko ili im je trenutno dobro i guraju.
Poanta: neki su valjda vidjeli da neće izdurati, odlučili skupiti korisnike i skupljati ponude (moje viđenje). Ovi preostali se bore.

Onda imaš velike: HT, A1 i Optima. Navodim optimu reda radi jer tehnički iako pod HT uzdama, trenutno je treći nacionalni fiksni operater.
HT je tobože dobio infrastrukturu (u slučaju mog grada, plaća se godišnje neka pinka za korištenje DTK-a gradu, valjda i ostali grabe dio kolača). I to je uglavnom bakrena infrastruktura koja je u poluraspadnutom stanju a neisplativa za održavanje. Pa se doslovce krpa s metaforički rečeno duct tapeom. I sad svi očekuju optiku do vrata, jer bakar se ne isplati održavati, a brzine moraju ići gore.

Kvaka 22 je da po pisanjima studija izgradnje optičke mreže trošak opreme za spojit jedan objekt je tipa 500e (vjerojatno bez strojeva i ljudi, znači samo željezo - ali nek me netko ispravi). Da bi optika uopće došla do neke lokacije treba planirati trase i plaćati pravo puta za trasu (godišnje), pa onda naknadu za ormarić, pa struju hep-u, pa ako je zračna instalacija i 7kn po stupu hepu mjesečno, pa još par gluposti koje vlasnik infrastrukture mora plaćati na godišnjoj/mjesečnoj razini.

Zato valjda HT i A1 pušu na hladno i dobro promišljeno guraju optiku prvo tamo gdje ima kruha. Optima se tu može slikati jer dok ne dobi novog gospodara (šuška se da bi United grupa mogla piknuti optimu, pa uz tele2 koji su uzeli probati složiti treći fixni/mobilni operater u RH - a možda je i priča na razini 5G antena u maskicama ) teško da će biti sredstava za investiranje u infrastrukturu.

Zbog relativno velikih troškova optike za kućanstvo i ruralne krajeve, HT i A1 polažu nade u 5G mrežu te za prvu silu time namjeravaju pokriti taj dio korisnika (moje mišljenje).

Toliko od mene :P
johnsmith je offline   Reply With Quote