Citiraj:
Autor Exomaniac
Naravno, treba čuvati tržišnu konkurenciju, ali bilo je i drugih načina kako se to moglo balansirati da se spriječi dumping, a malima očuva konkurentnost.
|
Slažem se da treba poticati konkurenciju, ali hrvatski model je bio potpuno promašen, mali su trebali davno propasti ili biti kupljeni kao što su većinom sada. Telekomunikacije zahtijevaju ulaganje, bolje je imati ne više od tri velika igrača na tržištu kao što je sada nego stotinu malih kao u vremenu Optime, H1, Amisa, Metroneta i ostalih. Samo su srozali tržište, a na kraju se njihov model poslovanja pokazao neodrživim. Razumljiva mi je logika po kojoj da nije bilo malih niti cijene ne bi išle dolje, što je istina da je samo jedan igrač bio na tržištu, ali mišljenja sam da smo imali u fiksnom internetu konkurenciju u obliku VIP-a, HT-a, Tele2 da je kupio davno nekoga od manjih fiksnih, i cijene bi išle dolje, i puno više bi se ulagalo što bi rezultiralo većim prosječnim brzinama i sa puno više razvučene optike.
Makar u zadnje vrijeme po Zagrebu nema di se ne razvlači optika, a i vidio sam članak da dolaze neke pare iz EU i da HT sa parama od Žan Mišela razvlači optiku po Borovu, Bogdanovcima, Đurmancu ili Žminju.
Meni je to tektonski pomak, zahvaljujući koroni i fleksibilizaciji radnog mjesta i vremena i dostupnoj optici, teoretski mogao bih živjeti i raditi negdje na selu, izvaditi djecu iz javnih škola i stockpileati 4B's (blood, bullets, bibles and bandages)