View Single Post
Staro 15.07.2020., 10:57   #10
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor sti Pregled postova
Tebe voza Amazon, a ne Gigabyte. Proizvođač ne rješava reklamacije direktno s krajnjim kupcem. Ovo sa Supermicrom mi nije jasno, možda je neka enerprise fora.

Imam Gigabyte grafičku kupljenu na Amazon.uk (prodavač Amazon EU), ista garancija, 2+1. Poslao sam mail Gigabytu čisto iz znatiželje, da vidim šta bi bilo da kartica krepa u trećoj godini. Nakon provjere serijskog broja su mi napisali kako je kartica završila na Amazonu: Gigabyte je prodao karticu distributeru za UK, distributer je prodao Amazonu, a Amazon meni.

Točno je da treća godina garancije ide preko proizvođača, ali ne na način da ti kontkatiraš Gigabyte i moliš pomoć. Ti trebaš rješavati sve sa Amazonom i ploču slati njima, a kako njihov RMA chain funkcionira i tko će zaista pokriti trošak nove ploče (Amazon, distributer ili sami Gigabyte) nije tvoja briga.

Ista stvar sa Asusom - nema kontakta sa krajnjim kupcem oko garancije. Matična kupljena u Uzishopu, riknula u garantnom roku, no kako sam u tom trenutku bio u DE, pokušao sam reklamaciju riješiti direktno sa Asus.de - nema šanse. Morao sam matičnu slati iz DE u HR, pa ju je Uzi slao natrag Asusu u DE, zatim se nova ploča vratila Uziju u HR i tek onda je Uzi poslao novu meni.
Proizvođač itekako rješava reklamacije direktno s krajnjim kupcem, imam osobnih iskustava za na prste dvije ruke nabrojati.
(Logitech, Crucial, Sandisk, Kingston...s nekima i više puta)
Ako je garancija prodavača (minimalna zakonska EU garancija) istekla, Amazon nema više ništa s time.
Sve te "limited lifetime warranty", "5 year" i "10 year warranty" koje proizvođači daju, proizvođači direktno i rješavaju. Trgovina s time nema ništa.

Ovo tvoje 2+1 si uzeo neku eksternu garanciju kupljeno preko Amazona, što Amazon i nudi nakon što staviš proizvod u košaricu. Nekad je free, nekad se doplaćuje. Amazon je tu posrednik između tebe i osiguravajuće kuće, isto kao da dodatno jamstvo uz uređaj kupiš u Elipsu ili tko već nudi sličnu stvar. Imaš ugovor između sebe i osiguravajuće kuće, koja može, ali i ne mora uključivati trgovca kao posrednika. Sve piše u uvjetima korištenja. Dan kad je tebi istekao minimalni propisani zakonski rok od 2 godine (ako nije drugačiji definiran od strane prodavača), prodavač više nije odgovoran za taj proizvod.

Sve je čisto. Gigabyte i njihov RMA je ovdje problem, ali kome se možeš žaliti?

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote