Tema: Automobili
View Single Post
Staro 08.07.2020., 14:24   #50541
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor Nybelung Pregled postova
Pa naravno da je to bolji, jači, motor. I ako ih voziš na jednak način Nissan će bit puno lijeniji. Kasnije pali turbinu, kasnije dolazi do momenta... Kod pretjecanja češće moraš ubaciti u nižu...
Ali to nije ništa kritično. I 1.3 uopće nije loš motor. Bolji je od 1.2 kojeg je zamijenio.
Vjerujem da je puno bolji 1.3 od 1.2 kojeg je zamjenio, ali ja ne gledam taj motor u relativnom svijetu, nego sam napisao da meni nije bio dobar.
I napisao sam da mi je moj 1.5 TSI na donjoj granici i nisam uvijek oduševljen s njim. Prije toga sam vozio dizele, a od benzina 2.0 atmosferac 150ks.

Edit: Moj ima 150ks, Nissanov 140ks, nije to neka velika razlika u snazi, nego u načinu na koji razvijaju okretni moment.

Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Kad čitam ovo sve napisano, ispada da bi nekima najbolje bilo dvotaktni tomos motor od kosilice i nekakav sustav katapulta na semaforima, a na uzbrdicama sustav sajli za povlačenje auta uzbrdo.
Potrošnja goriva bi bila minimalna. .

Moje osobno iskustvo, bez komentiranja ikojeg drugog aspekta navedenih auta, je da su novi u golfovima 6, 7 i 7 facelift 1,6 TDI motori smeće. Za vožnju do 100km/h su jednostavno smeće. Performanse na su mi irelevantne kad je osjećaj vožnje grozan.
Vozim više od 5 godina svakodnevno stari 1,9 TDI, a skoro svakodnevno razne 1,6 nove TDI. Ove nove moram tiskati kao benzince, ili čekati da nema nikog na križanju prije nego krenem.
Toliko se glupe situacije događaju da nemam povjerenja u te motore i vozim totalno penzionerski na svakom križanju. Moram i pred kružnim tokom stati, jer imam samo dvije opcije. Razvaliti gas, ili stati i polako krenuti, kad nikog nema.
2,0 je druga priča totalno. To je još i ok, ali ni to nije to.
90% vremena se vozim po gradu i stvarno mi nije problem što je stari 1,9 skoro bez daha na višim okretajima. Raspon u kojem vozim, između 1500 i 3000 rpm je sasvim dosta.
Moj subjektivni dojam je da je stari golf puno jači, a zapravo na papiru nije.
Maksimalna brzina isto ne igra ulogu. Ubrzanje je bitno meni. Ne da palim gume, nego da kad stisnem gas, iz bilo kojeg razloga, auto krene ubrzavati.
U ovim novima stalno moram prebacivati u nižu brzinu, inače kao da ni ne reagira do nekih 3000-3500 rpm.
Upravo o tome govorim. Nije bitna krajnja brzina, nije bitno ni koliko mu treba do 100. Bitno je kako su podešeni omjeri brzina, elastičnost motora... znači kad ja imam okretni moment. Što je elastičniji motor - manje te umara jer ne moraš stalno razmišljati u kojim si okretajima, dal možeš izvest ovo pretjecanje, rotor...
Naravno, veliku ulogu igra i gdje se vozi.. u Zagrebu gdje su stalno semafori, ubacivanja između traka, rotori... jednostavno volim auto koji može reagirati na gas. Toyota Corolla Hibrid mi je zato bila vrh vrhova. S njom možeš sve, ali do 100kmh jer je na autoputu beskorisna.

Za nekog ko se vozi 10km na posao po cestama bez semafora i sa jednom trakom, i 1.3 benzinac i 1.6 tdi su super motori i to poštujem i potvrđujem.
Ja se vozim u drugačijim uvjetima i meni ne odgovaraju.
Elven je offline   Reply With Quote