Citiraj:
Autor SympForTheDevil
Trebao bi baki napuniti Westinghousea iz 1969. koji je tada stigao direkt iz Pittsburgha
Zadnji klima serviser pitao ju je dal je to neka šala...ali onaj prije 5 god ju je napunio...vjerujatno sa plinom koji se više ne koristi? Dal ima smisla tražiti nekog za puniti to ili da joj uzmemo nekaj novo?
Uređaj ko uređaj radi bez beda. Imamo još jedan Westinghouse na moru i taj radi ko strela već pola stoljeća.
|
Pa, takav frižider defitivno vrijedi čuvati, pa to je antikvitet samo takav. Mislim da su se tad punili sa R12, tako da bi trebao zvati servisere i pitati imaju li R12. Moguće da bi se dalo naći R12 u Bosni možda lakše nego kod nas.
U najgorem slučaju, R12 bi trebao moći zamijeniti sa R134, ali R134 ide manja količina, no trebalo bi zamijeniti i ulje u kompresoru pri promjeni plina. Plus, ako frižider sad pušta plin polagano moguće da bi R134 trebalo nadopunjavati brže jer mislim da su molekule sitnije od R12 pa će puštanje biti brže. Osim R134, mislim da je drugi kojim se može zamijeniti R406. Ako je u pitanju R406, mislim da onda nema potrebe za zamjenom ulja jer je on napravljen tako da je kompatibilan s mineralnim uljima kakva su išla sa R12, dok R134a zahtijeva sintetička ulja za sebe.
Dobro pitanje bi bilo što je unutra stavio zadnji serviser.