View Single Post
Staro 28.06.2020., 18:30   #4230
Exomaniac
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 748
Citiraj:
Autor Focusrite Pregled postova
I šta se sad dešava po općinama? Pa dešava se to da su se lokalne i državne vlasti dogovorile i odlučile da će FTTH i slične optičke infrasteukture po ruralnim naseljima postavljati PRIVATNE tvrtke! I to ne putem aktivnih optičkih mreža nego pasivnih! Jaoo opet mjesečne cijene u nebesa umijesto da svaka obitelj plati određenu cifru jednom zauvijek pa bi to bilo idealno, ali naravno da ne... Ajde u kurac i s ovom državom i lokalnim i područnim samoupravama. Ljutim se na politiku. Nemoj pomislit da se ljutim na tebe.
Telekomi su izvođači radova, a infrastruktura će biti dostupna za otvoreno unajmljivanje svim operaterima. I što bi bilo kad platiš tu cifru? Nit je onda tvoja? A tko će plaćati pravo puta državi svaki mjesec? Što ako ga ne platiš, hoćeš li izgubiti nit pa moraš ponovno kupiti nešto što si već kupio? Kako uopće regulirati vlasništvo nad nečim što se na nalazi na tvojoj nekretnini. Pa to bi otvorilo više zavrzlama, žalbi korisnika i hrpu neželjenih posljedica da ne bi mogao vjerovati.

Pasivna optika nije ništa lošija nego aktivna, to je čisto stvar primjene, a za potrebe spajanja korisnika do centrale ne postoji potreba za aktivnom opremom koja bi trošila dodatnu energiju, smanjivala pouzdanost mreže i povećala sveukupni trošak bez da ponudi ikakvu prednost u odnosu nad pasivnom. Obje tehnologije mogu postizati gigabitne i veće brzine, a kod pasivnog sistema su latencije i manje zbog manje pretvaranja signala.
Exomaniac je offline   Reply With Quote